Szarlotka bezowa

niesamowicie pyszne ciasto z najdelikatniejszą bezą dla miłośników jabłek! Podobała mi się prostota gotowania.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 77 % 47 g
291 kcal
IG: 4 / 4 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

zmiel jajka z cukrem. Dodaj zmiękczone masło, wymieszaj.
dodaj mąkę, trochę waniliny, sodę gaszoną w occie (lub soku z cytryny). Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe.
włóż mały kawałek ciasta do zamrażarki.
umieść pozostałe ciasto w naczyniu do pieczenia, spłaszcz palcami. Krawędzie ciasta powinny tworzyć małe boki o wysokości około 1 cm .
umyj jabłka, usuń rdzeń, zetrzyj na grubej tarce.
ułóż starte jabłka i rodzynki w formie na warstwie ciasta.
jak zrobić bezę: schłodzone białka ubić z cukrem pudrem w gęstą białą pianę. 
rozłóż ubite białka równomiernie na warstwie jabłek z rodzynkami.
zetrzyj zamrożoną grudkę ciasta na wierzchu.
Piec szarlotkę w piekarniku o temperaturze 150 stopni przez około godzinę, aż beza się zrumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy