skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel jajka z cukrem. Dodaj zmiękczone masło, wymieszaj.
dodaj mąkę, trochę waniliny, sodę gaszoną w occie (lub soku z cytryny). Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe.
włóż mały kawałek ciasta do zamrażarki.
umieść pozostałe ciasto w naczyniu do pieczenia, spłaszcz palcami. Krawędzie ciasta powinny tworzyć małe boki o wysokości około 1 cm .
umyj jabłka, usuń rdzeń, zetrzyj na grubej tarce.
ułóż starte jabłka i rodzynki w formie na warstwie ciasta.
jak zrobić bezę: schłodzone białka ubić z cukrem pudrem w gęstą białą pianę.
rozłóż ubite białka równomiernie na warstwie jabłek z rodzynkami.
zetrzyj zamrożoną grudkę ciasta na wierzchu.
Piec szarlotkę w piekarniku o temperaturze 150 stopni przez około godzinę, aż beza się zrumieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g