volovany z warzywami-tartaletki z ciasta francuskiego

Zastąp tartaletki kupione w sklepie domowymi ptysiami. Volovany z ciasta francuskiego to te same tartaletki z ciasta francuskiego. Bardzo dobra przekąska na bazie Wołów nadaje się na święta i bufety. Ich smak będzie zależał od ich nadzienia: czy będzie to pikantne nadzienie, owocowe czy słodkie.
Elena BelashovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 51 % 32 g
373 kcal
IG: 0 / 94 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Warto wcześniej zaopatrzyć się w dwie szklanki o różnych średnicach. Pierwszy, większy, zrobimy podstawę wolanu, a drugi, mniejszy, jego ściany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A potem wszystko jest proste: nie trzeba rozwałkować ciasta, pozwolimy mu tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej. Bierzemy ciasto w całej warstwie i wycinamy koła szklanką. Cały okrąg idzie jak podstawa volovana, a okrąg z wyciętym otworem, jak bajgiel, na ścianach. Łączymy resztki ciasta, zwijamy i ponownie wykonujemy z nich ściany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce ubij jajko widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż podstawy kół na arkuszu pergaminu, który leży na blasze do pieczenia. Posmaruj ubitym jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kładziemy na wierzchu & quot; bajgiel & quot;.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W podobny sposób tworzymy pozostałe puste miejsca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. I pieczemy jedną blachę do pieczenia przez około 12-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko, volovany są gotowe, można je schłodzić, a następnie wypełnić różnymi nadzieniami i podać. Zwykle używam różnych sałatek. Smacznego!

Nie wiem jak ty, a ja bardzo często używam zakupionego ciasta francuskiego do różnych celów. Jednym z takich celów było przygotowanie Wołów. Volovan ( dla tych, którzy nie wiedzą) to takie okrągłe bułeczki w kształcie garnka, puste w środku. Przystawka kuchni francuskiej, jednym słowem. Możesz wypełnić volovany wszystkim: słodkim nadzieniem, pikantnym i słodkim. Na Nowy Rok zawsze mamy na stole kilka rodzajów Wołów, ponieważ przygotowanie ich w obecności ciasta ze sklepu jest bardzo proste. Przede wszystkim lubię nadziewać volovany twarogiem z czerwoną rybą lub czerwonym kawiorem. I oczywiście na wierzchu dekoruję kompozycję gałązką świeżego koperku. Moi goście też najbardziej lubią tę opcję, ale dzieci skłaniają się ku jedzeniu volovana ze słodkim nadzieniem - szczególnie lubią nadzienia owocowe ze słodkim twarogiem. Przygotuj takie Francuskie tartaletki i wybierz własną wersję nadzienia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy