babeczka pomarańczowa z czekoladą
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zetrzyj skórkę pomarańczową. Wyciśnij sok (powinno być około 50-70 ml). Następnie zmiel masło z cukrem. Ubij jajka, wymieszaj. Wlej sok, włóż skórkę pomarańczową, wymieszaj. Dodaj cukier waniliowy. Dodaj mąkę, mleko w proszku, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
odłóż 1/3 ciasta, dodaj do niego kakao, dobrze wymieszaj.
w natłuszczonej i posypanej kaszą manną formie włożyć kilka łyżek białego ciasta, a następnie ciemnego i tak naprzemiennie, aż całe ciasto zostanie przeniesione do formy.
włóż babeczkę do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 20-25 minut.
następnie przełącz na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij gotową pomarańczową babeczkę, posyp ją przez sitko cukrem pudrem.
odłóż 1/3 ciasta, dodaj do niego kakao, dobrze wymieszaj.
w natłuszczonej i posypanej kaszą manną formie włożyć kilka łyżek białego ciasta, a następnie ciemnego i tak naprzemiennie, aż całe ciasto zostanie przeniesione do formy.
włóż babeczkę do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 20-25 minut.
następnie przełącz na 150 stopni i pozostaw na kolejne 20 minut.
wyjmij gotową pomarańczową babeczkę, posyp ją przez sitko cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g