skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, wkładając do nich miód lub cukier, odstawić na 10 minut
porcjami przesiewania mąki, delikatnie zagnieść ciasto, wlać na koniec olej roślinny o temperaturze pokojowej i dodać sól.
dobrze zagniataj ciasto przez 10 minut i przenieś do miski pokrytej olejem, przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Dodaj 70-100 ml oleju roślinnego do miski.
podziel ciasto na 16 części (podzieliłem je na 32 części).
rozwałkuj wszystkie te części pojedynczo w opaskę uciskową o długości około 15-20 cm i zawiąż w supeł.
Przenieś bułki na papier, zamknij i pozostaw w ciepłym miejscu, aż bułki podwoi się (15-20 minut).
bułki obtoczyć w oleju, posypać cukrem.
piec w rozgrzanym do 210 stopni. piec ok. 15 minut na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g