bułeczki miodowe z cukrem drożdżowym

proste bułeczki cukrowe doskonale uzupełnią przyjęcie herbaciane! Smaczne i łatwe.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 43 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

najpierw musisz rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, wkładając do nich miód lub cukier, odstawić na 10 minut

porcjami przesiewania mąki, delikatnie zagnieść ciasto, wlać na koniec olej roślinny o temperaturze pokojowej i dodać sól.

dobrze zagniataj ciasto przez 10 minut i przenieś do miski pokrytej olejem, przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Dodaj 70-100 ml oleju roślinnego do miski.

podziel ciasto na 16 części (podzieliłem je na 32 części).

rozwałkuj wszystkie te części pojedynczo w opaskę uciskową o długości około 15-20 cm i zawiąż w supeł.

Przenieś bułki na papier, zamknij i pozostaw w ciepłym miejscu, aż bułki podwoi się (15-20 minut).

bułki obtoczyć w oleju, posypać cukrem.

piec w rozgrzanym do 210 stopni. piec ok. 15 minut na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy