pieczony krem z ryazhenka

niesamowicie pyszny krem o najdelikatniejszej konsystencji! Delikatna konsystencja deseru W Internecie
EvolutionAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
132 kcal
IG: 23 / 31 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

włóż torbę z ryazhenka do zamrażarki na noc.
włóż durszlak lub sito do kubka, wyłóż czystą gazą złożoną z kilku warstw. Połóż zamrożone sfermentowane pieczone mleko na gazie i pozostaw w chłodnym miejscu, aż do całkowitego rozmrożenia. W rezultacie pozostanie delikatna kremowa masa, aw dolnej filiżance serwatka.
dodaj jajko, cukier i wanilinę do masy. Dokładnie wymieszaj. Wystarczy wymieszać widelcem do uzyskania gładkości, bez ubijania mikserem.
połóż połamane ciasteczka owsiane na dnie formy. Skrop go ulubionym syropem lub po prostu słodką kawą. Ciasteczka można zastąpić jagodami, owocami lub żelkami (podobało mi się z marmoladą cytrusową). Możesz w ogóle nic nie wkładać - nadal okaże się pyszny.
wlej masę na ciasteczka. Piec około 30min w temperaturze 150C. wierzch powinien się zrumienić i nie być lepki.
jeśli na początku przesadzisz z ubijaniem i mieszaniem, deser w piekarniku może dobrze wyrosnąć, ale po ostygnięciu opadnie - jest to nieuniknione) w każdym razie nie wpłynie to na smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ciasteczka owsiane - 638   kcal/100g

Podobne przepisy