dwa placki z gruszkami i jabłkami
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
masło z cukrem zmiel.
dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zagniataj ciasto.
jabłka i gruszki obierz, usuń rdzeń.
pokrój w cienkie plasterki.
2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem.
ostrożnie ułóż ciasto, spłaszcz, unosząc trochę boków (na wysokość blachy do pieczenia).
połóż jabłka na cieście z jednej blachy do pieczenia, spłaszcz.
połóż gruszki na cieście z drugiej blachy do pieczenia, spłaszcz.
dla śmietany: ubij jajka z cukrem, wlej śmietanę, wymieszaj, dodaj skrobię. Jeszcze raz dobrze ubij i polej ciasta śmietaną.
włóż ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
piec przez 30-35 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g