galaretki ciasteczka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij masło, cukier, jajka i galaretkę na puszystą, stabilną masę. Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.
pozostaw w lodówce na 20-30 minut.
Wytnij kształty za pomocą foremek i ułóż je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Ostudzić na ruszcie.
chciałem mieć inny kolor i smak, więc zrobiłem dwie ugniatanie z dwiema różnymi galaretkami-cytryną i malinami.
pozostaw w lodówce na 20-30 minut.
Wytnij kształty za pomocą foremek i ułóż je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Ostudzić na ruszcie.
chciałem mieć inny kolor i smak, więc zrobiłem dwie ugniatanie z dwiema różnymi galaretkami-cytryną i malinami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g