ciasto Królewskie z bezą

idealne ciasto z karmelowym środkiem! Ten przysmak z bezą to ciasto, które okaże się za pierwszym razem, nawet u niezbyt doświadczonych gospodyń domowych. Delikatny, lekki i przewiewny, nie znajdziesz tego w sklepach. Beza na powierzchni pozwala nie gotować dodatkowych dekoracji, ale natychmiast podawać ciasto.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 63 % 36 g
305 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać. Przygotowując ciasto, obrane orzechy włoskie wkładamy do piekarnika. Ubij zmiękczone masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż zwiększy objętość i wybieli masę. Dodaj zwykły i waniliowy cukier do masła. Ubij masę jeszcze raz, aż cały cukier rozpuści się w oleju.

oddziel żółtka od białek. Żółtka stopniowo, po 1-2 szt., dodajemy do mieszanki olejowej, nie przestając ubijać masy mikserem. Białka natychmiast dzielimy na trzy talerze (w 2 po 2 białka i w 1 pozostałe 3 białka) i tymczasowo odstawiamy.

wlej mleko do mieszanki olejowej, wymieszaj trochę trzepaczkami bez ubijania, aby płyn się nie rozpryskał, a następnie ubij na wysokich obrotach, aż równomiernie się połączy. Masa powinna stać się gładka i całkowicie jednorodna.

przesiej mąkę do osobnego naczynia, połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowej w kilku etapach. Każdą porcję mieszamy szpatułką, aż będzie gładka, nie używamy tutaj miksera.

wyłóż Tomę do pieczenia ciast pergaminem, posmaruj boki masłem i posyp mąką. Jeśli to możliwe, piecz trzy ciasta jednocześnie. Ciasto jest warunkowo podzielone na trzy części, rozprowadzamy je w trzech formach. Jeśli pieczemy po kolei, rozprowadzamy jedną część ciasta, resztę tymczasowo odkładamy.

dobrze myjemy trzepaczki i wycieramy, aby nie pozostała na nich kropla tłuszczu, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Rozcieńczyć kwas cytrynowy wodą. Ubij pierwszą porcję dwóch białek na puszystą pianę, dodaj łyżeczkę wody z kwasem cytrynowym i kontynuuj ubijanie.

gdy masa stanie się gładka i błyszcząca, dodaj cukier puder w ilości 50 gramów na 1 białko. Po zakończeniu procesu ubijania rozłóż masę białkową na wierzchu ciasta w formie i równomiernie rozprowadź. Posyp jedną trzecią orzechów na wierzchu, lekko zmiażdżonych rękami i wyślij do nagrzanego piekarnika.

trzymamy w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto.

na trzecie ciasto, które będzie na wierzchu, zostawiamy 3 białka, 150 gramów cukru pudru i najpiękniejsze orzechy. Rozłóż warstwę białka, tworząc loki za pomocą szpatułki i udekoruj orzechami. Pieczemy trzecie ciasto natychmiast w 100 stopniach, zwiększając czas do 80 minut, aby ciasto zachowało swój kształt.

podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem. Wlej 400 ml mleka do rondla, dodaj cukier i podpal. W osobnej misce połącz masło z pozostałym mlekiem i ubij mikserem. Dodaj skrobię i ubij, aż będzie gładka. Dobrze podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej.

Przywróć mieszankę jajeczno-mleczną z powrotem do ognia i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj do gęstego stanu, dodaj koniak w tym procesie, mieszaj bez przerwy. Gdy krem osiągnie pożądaną gęstość, przenieś go do głębokiej miski i ciągle mieszając schłodź, aż będzie ciepły. Przykryj folią i wyślij do lodówki, aby całkowicie ostygła.

ubij zmiękczone masło, aż zwiększy objętość i wybieli. Dodaj schłodzony krem w małych porcjach i ciągle ubijaj. W ten sposób wprowadzamy całą bazę kremu i doprowadzamy krem do jednorodności.

smarujemy dolne ciasto kremem, rozprowadzamy krem, a następnie drugie ciasto, nakładamy krem i ostrożnie umieszczamy trzecie. Ciasta nie są mocno dociskane, aby nie naruszyć integralności bezy. Przykryj boki ciasta kremem.

pozostaw ciasto do zaparzenia w lodówce na 6-8 godzin,a następnie podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy