skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać. Przygotowując ciasto, obrane orzechy włoskie wkładamy do piekarnika. Ubij zmiękczone masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż zwiększy objętość i wybieli masę. Dodaj zwykły i waniliowy cukier do masła. Ubij masę jeszcze raz, aż cały cukier rozpuści się w oleju.
oddziel żółtka od białek. Żółtka stopniowo, po 1-2 szt., dodajemy do mieszanki olejowej, nie przestając ubijać masy mikserem. Białka natychmiast dzielimy na trzy talerze (w 2 po 2 białka i w 1 pozostałe 3 białka) i tymczasowo odstawiamy.
wlej mleko do mieszanki olejowej, wymieszaj trochę trzepaczkami bez ubijania, aby płyn się nie rozpryskał, a następnie ubij na wysokich obrotach, aż równomiernie się połączy. Masa powinna stać się gładka i całkowicie jednorodna.
przesiej mąkę do osobnego naczynia, połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowej w kilku etapach. Każdą porcję mieszamy szpatułką, aż będzie gładka, nie używamy tutaj miksera.
wyłóż Tomę do pieczenia ciast pergaminem, posmaruj boki masłem i posyp mąką. Jeśli to możliwe, piecz trzy ciasta jednocześnie. Ciasto jest warunkowo podzielone na trzy części, rozprowadzamy je w trzech formach. Jeśli pieczemy po kolei, rozprowadzamy jedną część ciasta, resztę tymczasowo odkładamy.
dobrze myjemy trzepaczki i wycieramy, aby nie pozostała na nich kropla tłuszczu, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Rozcieńczyć kwas cytrynowy wodą. Ubij pierwszą porcję dwóch białek na puszystą pianę, dodaj łyżeczkę wody z kwasem cytrynowym i kontynuuj ubijanie.
gdy masa stanie się gładka i błyszcząca, dodaj cukier puder w ilości 50 gramów na 1 białko. Po zakończeniu procesu ubijania rozłóż masę białkową na wierzchu ciasta w formie i równomiernie rozprowadź. Posyp jedną trzecią orzechów na wierzchu, lekko zmiażdżonych rękami i wyślij do nagrzanego piekarnika.
trzymamy w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto.
na trzecie ciasto, które będzie na wierzchu, zostawiamy 3 białka, 150 gramów cukru pudru i najpiękniejsze orzechy. Rozłóż warstwę białka, tworząc loki za pomocą szpatułki i udekoruj orzechami. Pieczemy trzecie ciasto natychmiast w 100 stopniach, zwiększając czas do 80 minut, aby ciasto zachowało swój kształt.
podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem. Wlej 400 ml mleka do rondla, dodaj cukier i podpal. W osobnej misce połącz masło z pozostałym mlekiem i ubij mikserem. Dodaj skrobię i ubij, aż będzie gładka. Dobrze podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej.
Przywróć mieszankę jajeczno-mleczną z powrotem do ognia i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj do gęstego stanu, dodaj koniak w tym procesie, mieszaj bez przerwy. Gdy krem osiągnie pożądaną gęstość, przenieś go do głębokiej miski i ciągle mieszając schłodź, aż będzie ciepły. Przykryj folią i wyślij do lodówki, aby całkowicie ostygła.
ubij zmiękczone masło, aż zwiększy objętość i wybieli. Dodaj schłodzony krem w małych porcjach i ciągle ubijaj. W ten sposób wprowadzamy całą bazę kremu i doprowadzamy krem do jednorodności.
smarujemy dolne ciasto kremem, rozprowadzamy krem, a następnie drugie ciasto, nakładamy krem i ostrożnie umieszczamy trzecie. Ciasta nie są mocno dociskane, aby nie naruszyć integralności bezy. Przykryj boki ciasta kremem.
pozostaw ciasto do zaparzenia w lodówce na 6-8 godzin,a następnie podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g