ciasteczka jabłkowe na kwaśnej śmietanie

pyszne, miękkie, soczyste i zdrowe domowe ciasteczka. Ciasteczka jabłkowe na kwaśnej śmietanie to pyszne i soczyste domowe wypieki. Przygotowuje się bardzo szybko z dostępnych produktów, o wyraźnym smaku jabłka i aromacie wanilii.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 74 % 37 g
243 kcal
IG: 11 / 3 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Aby przygotować ten przepis, lepiej nie brać kwaśnych, ale słodkich jabłek. Zamiast jabłek, zgodnie z Twoim gustem i pragnieniem. możesz użyć gruszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż cukier całkowicie się rozpuści. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia ciasta. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody gaszonej octem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz płynne i suche składniki ciasta i mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto nie powinno być gęste, ale też niezbyt płynne, powinno lekko przylegać do rąk. Jabłka umyć, obrać, wyjąć rdzeń i pokroić najpierw na talerze, a następnie na małe kostki. Delikatnie wmieszaj jabłka do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Zwilżonymi rękami w wodzie uformuj kulki średniej wielkości, połóż je na blasze do pieczenia i lekko dociśnij do góry. Z podanej liczby składników otrzymałem 13 średnich ciasteczek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 15-18 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Wyjmujemy wątrobę z piekarnika, całkowicie pozwalamy jej ostygnąć na blasze do pieczenia i podajemy do herbaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasteczka jabłkowe na kwaśnej śmietanie są gotowe! Musisz pozwolić mu ostygnąć i podawać schłodzone do herbaty lub kawy. Smacznego!

pieczenie na kwaśnej śmietanie to jeden z moich ulubionych produktów mącznych-babeczki, manniki, ciasteczka, ciasta wielkanocne - dodajemy miękkość do wszystkich tych wyrobów cukierniczych. delikatność i soczystość. Dziś chcę zwrócić uwagę na przepis na robienie ciastek jabłkowych na kwaśnej śmietanie-soczystych i pożywnych. Te ciasteczka można przygotować z dowolnymi owocami i jagodami, które podczas pieczenia nie wydzielają dużo wilgoci, ale w okresie dojrzewania dojrzałych i aromatycznych jabłek ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Pamiętaj, że pieczenie na kwaśnej śmietanie jest również bardzo przydatne, gotuj dla zdrowia, mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy