Francuskie rurki z gotowego ciasta z kremem białkowym

pyszny deser z dzieciństwa dla dzieci i dorosłych. Puff tubes przyszedł do nas z odległego XVII wieku. Ciasto francuskie zostało wynalezione przez Klaudiusza Gele i utrzymywało przepis w tajemnicy. Za każdym razem, gdy przygotowywał to ciasto, zamykał się w oddzielnym pokoju i nikogo nie wpuszczał. Ale z czasem przepis został ujawniony i zaczęto go gotować we wszystkich szlachetnych domach. Po ugotowaniu resztki ciasta pozostały służącym. A ponieważ nie było wystarczająco dużo małych kawałków, pojawił się pomysł, aby pokroić go w paski, owinąć wokół drewnianego kołka i upiec.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 65 % 41 g
339 kcal
IG: 0 / 52 / 48

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w czasach wynalezienia łuszczących się słomek wypełniano je resztkami jedzenia i przekąsek z uczty. I słodkie, wypełnione kremem białkowym, stały się znacznie później.

W dzisiejszych czasach wszystko jest znacznie prostsze i wygodniejsze. I nie ma potrzeby obciążania się przygotowywaniem pracochłonnego ciasta francuskiego w domu. Do gotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego.

więc...
wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i pozwól mu stopić się w opakowaniu. Następnie rozwałkuj go trochę i pokrój w paski o szerokości około 1,5-2 cm, owiń metalowe stożki spiralnie paskami ciasta, lekko wchodząc w poprzednią warstwę. Ułóż owinięte szyszki na blasze do pieczenia. Posmaruj rurki żółtkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut.
schłodzić gotowe rurki i wyciągnąć z nich metalowe stożki.

aby zrobić krem białkowy, połącz cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę kwasu cytrynowego (jest to konieczne, aby krem nie był mdły słodki, a także, aby nie gotował się dłużej). Kwas cytrynowy działa jak środek konserwujący krem, dzięki czemu jest dłużej przechowywany.
gotuj mieszaninę do 120 stopni.

oddzielnie w misce miksera umieść białka i ubij je jednocześnie z gotowaniem syropu. Białka należy ubić w stabilną masę.

gdy syrop osiągnie 120 stopni, wlej go cienkim strumieniem do ubitych białek, nie przestając ubijać. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie krem stanie się bujny i trochę ostygnie.

gotowym kremem, za pomocą worka do szprycowania napełnij słomki.

miłej domowej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy