skład / składniki
metoda gotowania
w czasach wynalezienia łuszczących się słomek wypełniano je resztkami jedzenia i przekąsek z uczty. I słodkie, wypełnione kremem białkowym, stały się znacznie później.
W dzisiejszych czasach wszystko jest znacznie prostsze i wygodniejsze. I nie ma potrzeby obciążania się przygotowywaniem pracochłonnego ciasta francuskiego w domu. Do gotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego.
więc...
wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i pozwól mu stopić się w opakowaniu. Następnie rozwałkuj go trochę i pokrój w paski o szerokości około 1,5-2 cm, owiń metalowe stożki spiralnie paskami ciasta, lekko wchodząc w poprzednią warstwę. Ułóż owinięte szyszki na blasze do pieczenia. Posmaruj rurki żółtkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 20 do 30 minut.
schłodzić gotowe rurki i wyciągnąć z nich metalowe stożki.
aby zrobić krem białkowy, połącz cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj trochę kwasu cytrynowego (jest to konieczne, aby krem nie był mdły słodki, a także, aby nie gotował się dłużej). Kwas cytrynowy działa jak środek konserwujący krem, dzięki czemu jest dłużej przechowywany.
gotuj mieszaninę do 120 stopni.
oddzielnie w misce miksera umieść białka i ubij je jednocześnie z gotowaniem syropu. Białka należy ubić w stabilną masę.
gdy syrop osiągnie 120 stopni, wlej go cienkim strumieniem do ubitych białek, nie przestając ubijać. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie krem stanie się bujny i trochę ostygnie.
gotowym kremem, za pomocą worka do szprycowania napełnij słomki.
miłej domowej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g