ciasto z mrożonymi malinami

bardzo eleganckie ciasto z warstwą jagód! Ciasto z mrożonymi malinami okazuje się niezwykle smaczne i apetyczne. Dzięki dekoracjom w postaci róż wykonanych z błyszczącego kremowego lukru ciasto wygląda dość elegancko i reprezentacyjnie. Taki deser można upiec na każde rodzinne wakacje lub uroczystość.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 62 % 43 g
321 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni & nbsp; Celsjusza.

2. Przygotuj dwie okrągłe dzielone formy o średnicy 20 cm, jeśli w gospodarstwie nie ma dwóch form, będziesz musiał kolejno piec ciasta. Przykryj spód formy i boki pergaminem, wstępnie przyciętym do odpowiedniego rozmiaru.

3. Przygotuj ciasto na ciasto.
aby to zrobić, przesiej mąkę do osobnej czystej i suchej miski. Dodaj proszek do pieczenia i trochę soli.
w misce miksera elektrycznego ubij białka z mlekiem na puszystą pianę.
ubij masło o miękkiej konsystencji mikserem na średniej prędkości, aż będzie kremowe. Dodaj cukier, wlej ekstrakt waniliowy i ponownie ubij masę maślaną, aż będzie gładka.
wymieszaj wszystkie trzy składniki ciasta w kilku etapach. Ponownie ubij ciasto mikserem na średniej prędkości.

4. Podziel ciasto na dwie równe części i piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut każda. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki.
oddziel gotowe ciasta ostrym nożem od ścian formy i odwróć na stół. Wyjmij ciasto z formy i usuń pergamin.

5. Przygotuj puree malinowe i lukier do ciasta.
mrożone maliny należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Odcedź nadmiar wody i zmiel jagody na puree w blenderze. Przecier malinowy przełożyć na drobne sito i odcedzić z nasion. Dodaj ekstrakt waniliowy do puree malinowego i dobrze wymieszaj.
masło o miękkiej konsystencji, ser śmietankowy i odrobina soli ubij mikserem, aż będzie gładkie. Dodaj cukier puder i ponownie ubij mikserem, aby uzyskać gładką, błyszczącą śmietanę.

6. Złożyć ciasto.
rozłóż dolne ciasto puree malinowym. Połóż kolejne ciasto na wierzchu i posmaruj cienką warstwą kremowego lukru.
włóż ciasto i lukier śmietanowy do lodówki na pół godziny, aby krem był gęstszy i bardziej plastyczny.
następnie przenieś lukier do strzykawki cukierniczej, wybierz dyszę z końcówką gwiazdy i udekoruj górę i boki ciasta kręconymi elementami w kształcie przypominającym róże. Udekoruj wierzch ciasta całymi malinami.

ciasto schłodzić przez 5-6 godzin przed podaniem, aby namoczyć.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy