wielkanocne ciasta na mleku z rodzynkami, suszonymi morelami i kandyzowanymi owocami

pyszne, bujne i przewiewne ciasta na mleku. Kandyzowane owoce nadają kwaśności. Wcale nie jest trudno samemu przygotować domowe ciasta z niedrogich i prostych produktów, a nie kupować na rynku lub w sklepie, jak to praktykują młode gospodynie domowe. skorzystaj z mojego przepisu, a otrzymasz wspaniałe ciasta.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 48 g
296 kcal
IG: 6 / 6 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczenie ciast wielkanocnych na mleku zaczniemy od przygotowania ciasta. Rozpuszczamy drożdże w szklance mleka podgrzanego do temperatury 35-40 stopni, 2 łyżki. l. cukier i mąka, około 5 części całkowitej objętości, czyli 150 gramów mąki. Pozostaw ciasto do fermentacji na 40-50 minut, podczas fermentacji powinno się podwoić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy mieszankę jajeczną i ciasto i ponownie dobrze mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę dwukrotnie. Przesianą mąkę wraz z wanilią dodajemy do ciasta z mieszanką jajeczną i wprowadzamy małe porcje zmiękczonego masła. Zagniatamy niezbyt strome ciasto, które lekko przykleja się do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól testowi podejść i podwoić swoją objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowujemy dodatki: rodzynki zalewamy wrzącą wodą przez 5 minut, filtrujemy i suszymy. Suszone morele myjemy i siekamy, siekamy kandyzowane mandarynki. Do ciasta Wprowadzamy rodzynki, suszone morele i kandyzowane owoce, ponownie dobrze ugniatamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy do pieczenia (mam papierowe jednorazowe formy) smarujemy olejem roślinnym lub masłem i wypełniamy formy ciastem na 1/3 części. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie i zajmie co najmniej 2/3 objętości formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 20-50 minut, w zależności od wielkości formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie glazury: zalej żelatynę instant zimną wodą, pozostaw do spęcznienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wodę do cukru pudru, zagotuj, zdejmij z ognia. Połącz cukier puder z żelatyną, dodaj sok z cytryny i ubij białym mikserem. Powstały lukier nie pęka, nie pęka, nie kruszy się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciepłe ciasta pokrywamy lukrem i dekorujemy posypką Wielkanocną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wesołej Wielkanocy dla ciebie!

na Święta Wielkanocne tradycyjnie wszystkie gospodynie domowe pieczą ciasta wielkanocne. Istnieje wiele przepisów na gotowanie ciast wielkanocnych, dziś chcę zaoferować przepis na gotowanie ciast wielkanocnych w mleku z rodzynkami, suszonymi morelami i kandyzowanymi mandarynkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy