skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Pieczenie ciast wielkanocnych na mleku zaczniemy od przygotowania ciasta. Rozpuszczamy drożdże w szklance mleka podgrzanego do temperatury 35-40 stopni, 2 łyżki. l. cukier i mąka, około 5 części całkowitej objętości, czyli 150 gramów mąki. Pozostaw ciasto do fermentacji na 40-50 minut, podczas fermentacji powinno się podwoić.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy mieszankę jajeczną i ciasto i ponownie dobrze mieszamy.
Krok 4:
Przesiej mąkę dwukrotnie. Przesianą mąkę wraz z wanilią dodajemy do ciasta z mieszanką jajeczną i wprowadzamy małe porcje zmiękczonego masła. Zagniatamy niezbyt strome ciasto, które lekko przykleja się do dłoni.
Krok 5:
Pozwól testowi podejść i podwoić swoją objętość.
Krok 6:
Przygotowujemy dodatki: rodzynki zalewamy wrzącą wodą przez 5 minut, filtrujemy i suszymy. Suszone morele myjemy i siekamy, siekamy kandyzowane mandarynki. Do ciasta Wprowadzamy rodzynki, suszone morele i kandyzowane owoce, ponownie dobrze ugniatamy.
Krok 7:
Formy do pieczenia (mam papierowe jednorazowe formy) smarujemy olejem roślinnym lub masłem i wypełniamy formy ciastem na 1/3 części. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie i zajmie co najmniej 2/3 objętości formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 20-50 minut, w zależności od wielkości formy.
Krok 8:
Przygotowanie glazury: zalej żelatynę instant zimną wodą, pozostaw do spęcznienia.
Krok 9:
Dodaj wodę do cukru pudru, zagotuj, zdejmij z ognia. Połącz cukier puder z żelatyną, dodaj sok z cytryny i ubij białym mikserem. Powstały lukier nie pęka, nie pęka, nie kruszy się.
Krok 10:
Ciepłe ciasta pokrywamy lukrem i dekorujemy posypką Wielkanocną.
Krok 11:
Wesołej Wielkanocy dla ciebie!
na Święta Wielkanocne tradycyjnie wszystkie gospodynie domowe pieczą ciasta wielkanocne. Istnieje wiele przepisów na gotowanie ciast wielkanocnych, dziś chcę zaoferować przepis na gotowanie ciast wielkanocnych w mleku z rodzynkami, suszonymi morelami i kandyzowanymi mandarynkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g