Ciasto Mrówki

Przygotowanie ciasta jest szybkie i proste, bardzo niedrogie. Ciasto to popularne danie kuchni poradzieckiej.Ze względu na szybkość przygotowania był ulubionym przysmakiem na targach, karnawałach,zawodach sportowych, cieszył się sukcesem wśród kuracjuszy.
happy girlAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 39 % 29 g
węglowodany 53 % 40 g
437 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie wszystkich składników do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój margarynę na kawałki i dodaj do ubitej masy. Wszystko wymieszać. Dodaj sól i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wlewając 300 gr. mąki, nadal mieszać. Następnie posyp pozostałą mąkę zjeżdżalnią na stole, rozłóż powstałe ciasto i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel powstałą masę na 6 części. Zwijamy z nich 6 kulek, kładziemy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie wyjmujemy jedną kulkę i trzy na grubej tarce smarujemy blachę do pieczenia olejem słonecznikowym lub kładziemy pergamin. Rozłóż powstałe wici tekstu na blasze do pieczenia w jednej warstwie i piecz w 180 stopniach. Gdy dolna warstwa ciasta zaczęła się brązowieć i stała się jasnobrązowa, Odwróć białą stroną do dołu i piecz ciasto przez kolejne 5-7 minut. Okazuje się, że dwie blachy do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krem.Lepiej jest wziąć gotowane mleko skondensowane, aby nie tracić czasu na zwykłe gotowanie (ułatwimy sobie pracę i zaoszczędzimy czas).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj masło z gotowanym skondensowanym mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Śmietana sprawia, że krem nie jest tak lepki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń ciasteczka i pozwól im ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto ostygnie, łamiemy je moździerzem, ale nie kurzem, ale aby uzyskać małe kawałki nie większe niż centymetr.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj powstałą masę piasku ze śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kładziemy go na talerzu w formie zjeżdżalni. Tworzymy imitację mrówek, dekorując ciasto proszkiem lub makiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto kładziemy na kilka godzin w zimnym miejscu. Goście i domownicy mogą odpoczywać. Smacznego!

to ciasto będzie ozdobą uroczystości rodzinnych i dziecięcych. Gotowanie jest łatwe i proste, w mocy każdej gospodyni domowej. A co najważniejsze, nie wymaga dużych nakładów budżetu rodzinnego, co zadowoli zarówno Ciebie, jak i Twojego małżonka. Prawdziwe słodycze docenią deser. Jedna z opcji ciasta "mrowisko", ale z własnymi zwrotami akcji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy