skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie wszystkich składników do ciasta
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na pianę.
Krok 3:
Pokrój margarynę na kawałki i dodaj do ubitej masy. Wszystko wymieszać. Dodaj sól i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo wlewając 300 gr. mąki, nadal mieszać. Następnie posyp pozostałą mąkę zjeżdżalnią na stole, rozłóż powstałe ciasto i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż ciasto przestanie przylegać do rąk.
Krok 5:
Podziel powstałą masę na 6 części. Zwijamy z nich 6 kulek, kładziemy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Krok 6:
Po godzinie wyjmujemy jedną kulkę i trzy na grubej tarce smarujemy blachę do pieczenia olejem słonecznikowym lub kładziemy pergamin. Rozłóż powstałe wici tekstu na blasze do pieczenia w jednej warstwie i piecz w 180 stopniach. Gdy dolna warstwa ciasta zaczęła się brązowieć i stała się jasnobrązowa, Odwróć białą stroną do dołu i piecz ciasto przez kolejne 5-7 minut. Okazuje się, że dwie blachy do pieczenia.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krem.Lepiej jest wziąć gotowane mleko skondensowane, aby nie tracić czasu na zwykłe gotowanie (ułatwimy sobie pracę i zaoszczędzimy czas).
Krok 8:
Wymieszaj masło z gotowanym skondensowanym mlekiem.
Krok 9:
Dodaj śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Śmietana sprawia, że krem nie jest tak lepki.
Krok 10:
Usuń ciasteczka i pozwól im ostygnąć.
Krok 11:
Gdy ciasto ostygnie, łamiemy je moździerzem, ale nie kurzem, ale aby uzyskać małe kawałki nie większe niż centymetr.
Krok 12:
Wymieszaj powstałą masę piasku ze śmietaną.
Krok 13:
Kładziemy go na talerzu w formie zjeżdżalni. Tworzymy imitację mrówek, dekorując ciasto proszkiem lub makiem.
Krok 14:
Ciasto kładziemy na kilka godzin w zimnym miejscu. Goście i domownicy mogą odpoczywać. Smacznego!
to ciasto będzie ozdobą uroczystości rodzinnych i dziecięcych. Gotowanie jest łatwe i proste, w mocy każdej gospodyni domowej. A co najważniejsze, nie wymaga dużych nakładów budżetu rodzinnego, co zadowoli zarówno Ciebie, jak i Twojego małżonka. Prawdziwe słodycze docenią deser. Jedna z opcji ciasta "mrowisko", ale z własnymi zwrotami akcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g