kokosanki z twarogiem

Szalenie delikatne ciasteczka z twarogiem i kokosem! Kokosanki z twarogiem to oryginalna interpretacja klasycznego ciasteczka kokosowego. W tym przepisie każda mąka jest całkowicie wykluczona, co oznacza, że możesz użyć ulubionego deseru i nie myśleć o dodatkowych kaloriach. Ponadto udane połączenie składników, takich jak twaróg i kokos, daje naprawdę niebiańską rozkosz!
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 47 % 28 g
305 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

1. Białka jaj wkładamy wcześniej do lodówki na około 20 minut, ponieważ białka o temperaturze pokojowej są dość trudne do ubicia w pianę.

2. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia.

3. Schłodzone białka wkładamy do głębokiej miski i mikserem z dużą prędkością ubijamy w gęstą białą pianę. W takim przypadku stopniowo dodajemy cukier puder do miski w małych partiach. Podczas wyjmowania trzepaczek miksera pianka białkowa powinna sięgnąć po nie w postaci ostrych szczytów.

4. Osobno zagniatamy twaróg i mieszamy go szpatułką lub łyżką do miski z ubitymi białkami. Należy to zrobić ostrożnie, nie pozwalając, aby piana białkowa opadła. W takim przypadku potrzebujesz niesłodzonego twarogu, ale możesz użyć masy twarogowej lub twarogu.Następnie musisz dostosować ilość cukru pudru w przepisie. Twaróg najpierw (jeśli to konieczne, jeśli jest ziarnisty) należy zmielić przez drobne sito, aby uzyskać jednorodną konsystencję.

5. Wiórki kokosowe również wsypujemy do miski i delikatnymi ruchami mieszamy w cieście.

6. Dodaj wanilinę do ciasta dla smaku (możesz zastąpić cukier waniliowy, ale potem włóż trochę więcej).

7. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i łyżeczką lub łyżeczką deserową, uprzednio zwilżoną wodą, delikatnie przenieś ciasto na pergamin w postaci małych kulek. Ponieważ ciasto jest dość miękkie, kulki nie są gładkie i okrągłe, ale trochę z nierównymi krawędziami. Ale nie ma to odzwierciedlenia w doskonałym smaku tych ciasteczek.

8. Wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, w zależności od wielkości kokosa. Pieczą się bardzo szybko, gdy tylko się zrumienią - natychmiast wyjmij.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy