Kokosanka bez cukru

pyszny przysmak kokosowy bez dodatkowych kalorii! Kokosanka bez cukru to świetna alternatywa dla klasycznych ciastek kokosowych, ale bez szkody dla sylwetki. Trudno w to uwierzyć, ale przepis na te domowe ciasteczka nie zawiera kropli cukru ani szczypty mąki. Jednocześnie pod względem smaku i wyglądu nie ustępuje tradycyjnemu przysmakowi z kokosem. Składniki są wskazane do przygotowania niewielkiej ilości ciastek dla dwóch osób. Jeśli planujesz gotować więcej, składniki można po prostu proporcjonalnie zwiększyć.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 41 % 26 g
węglowodany 44 % 28 g
337 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Teraz możesz zacząć gotować samo ciasto kokosowe bez cukru.

najpierw ubij białko w puszystą pianę. Ponieważ ciepło lub białko o temperaturze pokojowej jest znacznie trudniejsze do ubicia, najlepiej najpierw trzymać je w lodówce przez około 15-20 minut. Następnie ubij schłodzone białko jajka mikserem z dużą prędkością , aż osiągną stabilne szczyty-gdy pianka białkowa uzyska piękny błyszczący połysk i nie spłynie na bok, jeśli przechylisz miskę.

w następnym kroku musisz osłodzić ciasto kokosowe. Ponieważ w tym przepisie nie ma cukru, musisz go czymś zastąpić. W tej roli może działać jakiś substytut cukru, fruktoza lub syrop stewii. Dodaj go do własnych upodobań.

dla smaku dodaj ekstrakt waniliowy do ciasta.

następnie dodaj skrobię kukurydzianą w małych porcjach i kontynuuj ubijanie ciasta mikserem z dużą prędkością.

dodaj płatki kokosowe i wymieszaj ciasto łyżką, starając się równomiernie rozprowadzić kokos na całym cieście.

ciasto powinno być grube, ale jednocześnie miękkie i plastyczne. Kładziemy go na desce i rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni. Następnie wycinamy okrągłe ciasteczka zwykłą szklanką. Lepiej nie robić mocno cienkich kokosanek - powinny czuć strukturę i lekkość ciasta.

na blasze do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i bezpośrednio na nim układamy uformowane okrągłe kokosanki. Następnie wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż ciasteczka pokryją się piękną złotą skórką.

gotowe kokosanki schładzamy i podajemy do stołu z gorącą czekoladą lub apetycznym pikantnym kakao!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy