skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Teraz możesz zacząć gotować samo ciasto kokosowe bez cukru.
najpierw ubij białko w puszystą pianę. Ponieważ ciepło lub białko o temperaturze pokojowej jest znacznie trudniejsze do ubicia, najlepiej najpierw trzymać je w lodówce przez około 15-20 minut. Następnie ubij schłodzone białko jajka mikserem z dużą prędkością , aż osiągną stabilne szczyty-gdy pianka białkowa uzyska piękny błyszczący połysk i nie spłynie na bok, jeśli przechylisz miskę.
w następnym kroku musisz osłodzić ciasto kokosowe. Ponieważ w tym przepisie nie ma cukru, musisz go czymś zastąpić. W tej roli może działać jakiś substytut cukru, fruktoza lub syrop stewii. Dodaj go do własnych upodobań.
dla smaku dodaj ekstrakt waniliowy do ciasta.
następnie dodaj skrobię kukurydzianą w małych porcjach i kontynuuj ubijanie ciasta mikserem z dużą prędkością.
dodaj płatki kokosowe i wymieszaj ciasto łyżką, starając się równomiernie rozprowadzić kokos na całym cieście.
ciasto powinno być grube, ale jednocześnie miękkie i plastyczne. Kładziemy go na desce i rozprowadzamy równą warstwą na całej powierzchni. Następnie wycinamy okrągłe ciasteczka zwykłą szklanką. Lepiej nie robić mocno cienkich kokosanek - powinny czuć strukturę i lekkość ciasta.
na blasze do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i bezpośrednio na nim układamy uformowane okrągłe kokosanki. Następnie wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż ciasteczka pokryją się piękną złotą skórką.
gotowe kokosanki schładzamy i podajemy do stołu z gorącą czekoladą lub apetycznym pikantnym kakao!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g