pleciony Kalach z nadzieniem wiśniowym

Kalach o niesamowitym smaku, aromatyczny i bardzo delikatny. Takie kalachi z nadzieniem można wykorzystać do przygotowania słodkich deserów z dżemem owocowym lub jagodowym.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 74 % 49 g
303 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia kalacha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do formy wprowadzam 2 jaja kurze + 1 żółtko, masło o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko, cukier, drożdże, mąkę i szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładam do wypiekacza do chleba (program"ciasto").

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wiśnie z sokiem wkładam do chochli, wsypuję cukier i skrobię, podpalam i doprowadzam masę przez 5-7 minut, po ugotowaniu, aby sok zgęstniał, a wiśnie pozostały kwaśne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto układam na stole posypanym mąką. Lekko ugniatam ciasto, dzielę na 2 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Część ciasta rozwałkowuję na prostokąt, rozprowadzam część nadzienia i rozprowadzam na całej powierzchni, pozostawiam krawędzie nie nasmarowane. Zwijam się w rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Również tworzę drugą część testu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z dwóch rolek tworzę opaskę uciskową. Skręcanie rolek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W formie wysmarowanej masłem układam bułkę pierścieniową. Umieszczam w ciepłym miejscu do podnoszenia na 20-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni, do pieczenia przez 40 minut. Piec na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmuję gotowy Kalach z piekarnika, pozwalam mu trochę ostygnąć i wyjmuję z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy Kalach się ochładza, przygotowuję kremówkę do dekoracji. Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło i podgrzewam.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Roztopioną czekoladą polewam cały Kalach na wierzch.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij jedno białko w pianę, dodaj cukier puder, sok z cytryny i kontynuuj ubijanie do gęstych szczytów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokryty czekoladą Kalach na wierzchu dekoruję bitą bezą, rysując wzór według własnego gustu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotową Kalach kroję na kawałki i podaję do stołu. Miłego picia herbaty!!!

lekko wilgotne ciasto, po prostu rozpływa się w ustach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy