skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia kalacha.
Krok 2:
Do formy wprowadzam 2 jaja kurze + 1 żółtko, masło o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko, cukier, drożdże, mąkę i szczyptę soli.
Krok 3:
Wkładam do wypiekacza do chleba (program"ciasto").
Krok 4:
Wiśnie z sokiem wkładam do chochli, wsypuję cukier i skrobię, podpalam i doprowadzam masę przez 5-7 minut, po ugotowaniu, aby sok zgęstniał, a wiśnie pozostały kwaśne.
Krok 5:
Gotowe ciasto układam na stole posypanym mąką. Lekko ugniatam ciasto, dzielę na 2 części.
Krok 6:
Część ciasta rozwałkowuję na prostokąt, rozprowadzam część nadzienia i rozprowadzam na całej powierzchni, pozostawiam krawędzie nie nasmarowane. Zwijam się w rolkę.
Krok 7:
Również tworzę drugą część testu.
Krok 8:
Z dwóch rolek tworzę opaskę uciskową. Skręcanie rolek.
Krok 9:
W formie wysmarowanej masłem układam bułkę pierścieniową. Umieszczam w ciepłym miejscu do podnoszenia na 20-30 minut.
Krok 10:
Wkładam do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni, do pieczenia przez 40 minut. Piec na złoty kolor.
Krok 11:
Wyjmuję gotowy Kalach z piekarnika, pozwalam mu trochę ostygnąć i wyjmuję z formy.
Krok 12:
Gdy Kalach się ochładza, przygotowuję kremówkę do dekoracji. Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło i podgrzewam.
Krok 13:
Roztopioną czekoladą polewam cały Kalach na wierzch.
Krok 14:
Ubij jedno białko w pianę, dodaj cukier puder, sok z cytryny i kontynuuj ubijanie do gęstych szczytów.
Krok 15:
Pokryty czekoladą Kalach na wierzchu dekoruję bitą bezą, rysując wzór według własnego gustu.
Krok 16:
Gotową Kalach kroję na kawałki i podaję do stołu. Miłego picia herbaty!!!
lekko wilgotne ciasto, po prostu rozpływa się w ustach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g