rolka Aksamitne serce na Walentynki

na najdelikatniejsze wakacje Przygotuj aksamitny biszkopt!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 38 % 23 g
węglowodany 52 % 32 g
357 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czerwone ciasto: jedno jajko i cukier puder ubić na biało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj barwnik do powstałej mieszaniny i ponownie ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie intensywne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż sodę do kefiru i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny do kefiru. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie połącz mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mieszanki jajecznej w częściach dodaj mieszankę mąki, mieszankę kefiru, naprzemiennie i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Włóż gotowe ciasto do lodówki na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto kawowe: ubij jajka z cukrem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i uzyskasz puszystą białą masę. Dodaj mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe ciasto na środku na ręczniku z matą i zwiń na pół, owijając każdą krawędź do wewnątrz. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krem: masło, mleko skondensowane i śmietanę wymieszać i dobrze ubić mikserem. Następnie włóż do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rolada: w schłodzonym czerwonym cieście odetnij górę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą specjalnego kształtu Wytnij serca z czerwonego ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto kawowe z ręcznika z matą, przybierze kształt serca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko rozłóż ciasto i dobrze posmaruj kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż serca na rolce, dociskając je mocno do siebie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj serca kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Delikatnie zwiń rolkę w serce.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie posmaruj całą rolkę kremem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Obficie posyp bułkę kruszonką uzyskaną z wierzchu czerwonego ciasta, zmiażdżoną w blenderze.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dekoracja: rozpuść czekoladę, aż będzie płynna. Za pomocą dekoratora narysuj serca na folii. Włóż do lodówki na 10 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Możesz ozdobić samą bułkę lub pięknie ułożyć serca na spodku. Miłego picia herbaty!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Szczęśliwego Dnia Zakochanych! Wesołych Walentynek!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy