skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Czerwone ciasto: jedno jajko i cukier puder ubić na biało.
Krok 2:
Dodaj barwnik do powstałej mieszaniny i ponownie ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie intensywne.
Krok 3:
Włóż sodę do kefiru i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny do kefiru. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Następnie połącz mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Do mieszanki jajecznej w częściach dodaj mieszankę mąki, mieszankę kefiru, naprzemiennie i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem.
Krok 8:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Włóż gotowe ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Krok 9:
Ciasto kawowe: ubij jajka z cukrem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i uzyskasz puszystą białą masę. Dodaj mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Krok 10:
Ułóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Krok 11:
Połóż gotowe ciasto na środku na ręczniku z matą i zwiń na pół, owijając każdą krawędź do wewnątrz. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 12:
Krem: masło, mleko skondensowane i śmietanę wymieszać i dobrze ubić mikserem. Następnie włóż do lodówki.
Krok 13:
Rolada: w schłodzonym czerwonym cieście odetnij górę.
Krok 14:
Za pomocą specjalnego kształtu Wytnij serca z czerwonego ciasta.
Krok 15:
Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto kawowe z ręcznika z matą, przybierze kształt serca.
Krok 16:
Lekko rozłóż ciasto i dobrze posmaruj kremem.
Krok 17:
Połóż serca na rolce, dociskając je mocno do siebie.
Krok 18:
Posmaruj serca kremem.
Krok 19:
Delikatnie zwiń rolkę w serce.
Krok 20:
Następnie posmaruj całą rolkę kremem.
Krok 21:
Obficie posyp bułkę kruszonką uzyskaną z wierzchu czerwonego ciasta, zmiażdżoną w blenderze.
Krok 22:
Dekoracja: rozpuść czekoladę, aż będzie płynna. Za pomocą dekoratora narysuj serca na folii. Włóż do lodówki na 10 minut.
Krok 23:
Możesz ozdobić samą bułkę lub pięknie ułożyć serca na spodku. Miłego picia herbaty!
Krok 24:
Szczęśliwego Dnia Zakochanych! Wesołych Walentynek!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g