skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
wymieszaj masło z cukrem mikserem.
dodaj olej roślinny. Następnie jajka, po jednym na raz. Dobrze wymieszaj.
następnie dodaj barwnik do kefiru. Wymieszać. Dodaj sok z cytryny.
dodaj proszek kakaowy, sodę, sól i cukier waniliowy do przesianej mąki. Wymieszać.
dodaj mieszaninę mąki do całkowitej masy, w częściach, naprzemiennie z kefirem. Dobrze wymieszaj.
w foremkach do muffinek umieszczonych na blasze do pieczenia ułóż ciasto, wypełniając je w dwóch trzecich.
piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C, 30-35 min.
aby zrobić krem, ubij zimną śmietanę. Dodaj cukier puder. Ubijaj, aż zgęstnieje.
następnie dodaj krem serowy. Wymieszać.
Udekoruj gotowe babeczki kremem za pomocą torby cukierniczej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g