ciasto z ananasem, marchewką i musem jabłkowym

niebanalny deser z ciekawą kombinacją smakową! Ciasto z ananasami i orzechami to oryginalny przepis na bardzo smaczny deser. Niezbyt słodki lukier z twarogiem doskonale komponuje się ze słodkimi i lekko pikantnymi ciastami przeplatanymi ananasami, marchewką i orzechami. To bardzo udane połączenie składników sprawia, że to ciasto jest tak harmonijne w smaku i aromacie.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 58 % 39 g
329 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj tam zmielony cynamon, gałkę muszkatołową, sól i zmielony ziele angielskie. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

3. Umyj jaja kurze, rozbij do miski i lekko ubij trzepaczką. Następnie dodaj mus jabłkowy, brązowy i biały cukier. Wlej ekstrakt waniliowy i olej roślinny do miski. Wszystko dobrze wymieszaj miską lub trzepaczką, aż będzie gładkie.

4. W misce z ubitymi jajkami w małych porcjach wlej suche składniki (mąkę z przyprawami) i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

5. Obierz marchewki, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Odcedź sok z ananasa w puszkach, wrzuć do durszlaka i posiekaj nożem lub blenderem. Posiekaj orzechy nożem lub zmiel je w blenderze. Dodaj posiekaną marchewkę, ananasa i orzechy do ciasta i dobrze wymieszaj. Pozostaw kawałki orzechów do dekoracji gotowego ciasta.

6. Podziel ciasto na 2 części. Przenieś do okrągłego silikonowego naczynia do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki. W ten sposób upiecz 2 ciasta, a następnie ostudź je.

7. Zrób lukier do ciasta. Aby to zrobić, ubij ze sobą miękkie masło i cukier puder za pomocą miksera. Następnie dodaj ser śmietankowy i ponownie wymieszaj lukier, aż będzie gładki. Jeśli lukier okaże się zbyt miękki i spłynie z łyżki, należy go umieścić w zamrażarce na kilka minut.

8. Po ostygnięciu ciast posmaruj je glazurą między sobą i z boków. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami na wierzchu. Włóż ciasto do lodówki do namoczenia,a następnie możesz je podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mus jabłkowy - 68   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy