skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj tam zmielony cynamon, gałkę muszkatołową, sól i zmielony ziele angielskie. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
3. Umyj jaja kurze, rozbij do miski i lekko ubij trzepaczką. Następnie dodaj mus jabłkowy, brązowy i biały cukier. Wlej ekstrakt waniliowy i olej roślinny do miski. Wszystko dobrze wymieszaj miską lub trzepaczką, aż będzie gładkie.
4. W misce z ubitymi jajkami w małych porcjach wlej suche składniki (mąkę z przyprawami) i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
5. Obierz marchewki, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Odcedź sok z ananasa w puszkach, wrzuć do durszlaka i posiekaj nożem lub blenderem. Posiekaj orzechy nożem lub zmiel je w blenderze. Dodaj posiekaną marchewkę, ananasa i orzechy do ciasta i dobrze wymieszaj. Pozostaw kawałki orzechów do dekoracji gotowego ciasta.
6. Podziel ciasto na 2 części. Przenieś do okrągłego silikonowego naczynia do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki. W ten sposób upiecz 2 ciasta, a następnie ostudź je.
7. Zrób lukier do ciasta. Aby to zrobić, ubij ze sobą miękkie masło i cukier puder za pomocą miksera. Następnie dodaj ser śmietankowy i ponownie wymieszaj lukier, aż będzie gładki. Jeśli lukier okaże się zbyt miękki i spłynie z łyżki, należy go umieścić w zamrażarce na kilka minut.
8. Po ostygnięciu ciast posmaruj je glazurą między sobą i z boków. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami na wierzchu. Włóż ciasto do lodówki do namoczenia,a następnie możesz je podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g