ciasteczka z dżemem w środku

szybkie pieczenie z prostych potraw. Smacznego!
nata_achubAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 45 % 30 g
węglowodany 48 % 32 g
415 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

włóż śmietanę do miękkiego masła, wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i sól.
zagniataj ciasto, które nie przykleja się do rąk.
tworzymy piłkę i zwijamy ją w warstwę o grubości około 5 mm.
dzielimy na kwadraty około 5x5 cm, kładziemy trochę dżemu na środku i robimy kopertę.
kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
włóż do nagrzanego piekarnika do 200C na 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy