ciasteczka z dżemem w środku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
włóż śmietanę do miękkiego masła, wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i sól.
zagniataj ciasto, które nie przykleja się do rąk.
tworzymy piłkę i zwijamy ją w warstwę o grubości około 5 mm.
dzielimy na kwadraty około 5x5 cm, kładziemy trochę dżemu na środku i robimy kopertę.
kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
włóż do nagrzanego piekarnika do 200C na 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g