skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce połącz ciepłe mleko,drożdże, cukier i jajka.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj 200 g przesianej mąki z solą.
Krok 3:
Dodaj do nich przygotowaną mieszankę płynnych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj kolejne 100 gramów przesianej mąki, ugniataj rękami i w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, potrzebowałem jeszcze 1 łyżki mąki. Gdy ciasto stanie się trochę gęste, dodaj olej roślinny i zagnieść ciasto w misce. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale nie powinien być ciasny.
Krok 5:
Pozostaw ciasto w misce pod folią na 1 godzinę.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto rośnie, połóż śmietanę i jajka na stole, aby miały temperaturę pokojową. Do nadzienia wymieszaj śmietanę, jajka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 7:
Powinna uzyskać jednorodną masę. Mam konsystencję podobną do naleśników.
Krok 8:
Przygotuj naczynie do pieczenia, natłuszczając je olejem roślinnym. Zmiażdż stół odrobiną mąki i ugniataj ciasto, tworząc kulkę. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto, średnica powinna być nieco szersza niż forma do pieczenia. Grubość ciasta powinna wynosić około 5 mm.
Krok 9:
Ciasto lekko zmiażdżyć mąką i za pomocą wałka do ciasta przenieść na formę, rozprowadzając na całej powierzchni i formując boki o wysokości 5-6 cm. Wlać mieszaninę śmietany i wysłać do piekarnika do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Krok 10:
Gdy ciasto będzie gotowe, nie wyjmuj go, pozostaw w piekarniku z otwartymi drzwiami, aby osiągnąć kolejne 20 minut. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dopiero wtedy wyjmij je z formy. Miłej herbaty dla wszystkich!
to najdelikatniejsze ciasto z galaretką, jakie próbowałem. Ciasto jest delikatne, miękkie i przewiewne. Nawet w procesie gotowania jest bardzo łatwy w obsłudze. Aż bulgocze.
uwielbiam bardzo delikatne nadzienie śmietankowe o waniliowym aromacie w tym cieście, na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym.
po ostygnięciu ciasta wyślij je natychmiast do lodówki. tam śmietana dobrze stwardnieje, a następnie śmietana się nie rozprzestrzeni.
Weź do tego ciasta najlepiej tłustą śmietanę o zawartości tłuszczu od 20 do 30%, w przeciwnym razie śmietana nie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g