ciasto śmietankowe z nadzieniem

delikatne, aromatyczne i pyszne ciasto!
PoDomashnemyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 61 % 28 g
242 kcal
IG: 7 / 4 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce połącz ciepłe mleko,drożdże, cukier i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj 200 g przesianej mąki z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do nich przygotowaną mieszankę płynnych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kolejne 100 gramów przesianej mąki, ugniataj rękami i w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, potrzebowałem jeszcze 1 łyżki mąki. Gdy ciasto stanie się trochę gęste, dodaj olej roślinny i zagnieść ciasto w misce. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale nie powinien być ciasny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ciasto w misce pod folią na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto rośnie, połóż śmietanę i jajka na stole, aby miały temperaturę pokojową. Do nadzienia wymieszaj śmietanę, jajka, cukier i cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać jednorodną masę. Mam konsystencję podobną do naleśników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj naczynie do pieczenia, natłuszczając je olejem roślinnym. Zmiażdż stół odrobiną mąki i ugniataj ciasto, tworząc kulkę. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto, średnica powinna być nieco szersza niż forma do pieczenia. Grubość ciasta powinna wynosić około 5 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto lekko zmiażdżyć mąką i za pomocą wałka do ciasta przenieść na formę, rozprowadzając na całej powierzchni i formując boki o wysokości 5-6 cm. Wlać mieszaninę śmietany i wysłać do piekarnika do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto będzie gotowe, nie wyjmuj go, pozostaw w piekarniku z otwartymi drzwiami, aby osiągnąć kolejne 20 minut. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dopiero wtedy wyjmij je z formy. Miłej herbaty dla wszystkich!

to najdelikatniejsze ciasto z galaretką, jakie próbowałem. Ciasto jest delikatne, miękkie i przewiewne. Nawet w procesie gotowania jest bardzo łatwy w obsłudze. Aż bulgocze.

uwielbiam bardzo delikatne nadzienie śmietankowe o waniliowym aromacie w tym cieście, na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym.

po ostygnięciu ciasta wyślij je natychmiast do lodówki. tam śmietana dobrze stwardnieje, a następnie śmietana się nie rozprzestrzeni.

Weź do tego ciasta najlepiej tłustą śmietanę o zawartości tłuszczu od 20 do 30%, w przeciwnym razie śmietana nie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy