Chude tarte ciasto wiśniowe

przepis na chude ciasto wiśniowe. W dniach Wielkiego Postu urozmaicamy nasz stół chudymi wypiekami. Chude tarte ciasto z wiśniami jest przygotowywane z prostych składników, okazuje się miękkie i pachnące. Ciasto to pieczony produkt, który jest zwykle pieczony, rzadziej smażony. Ciasta są dostępne zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi nadzieniami. Trudno jest przypisać to danie do jakiejkolwiek kuchni narodowej, ponieważ ciasta znajdują się w prawie każdej kuchni narodowej. Ciasto może być drożdżowe, biszkoptowe, francuskie i kruche.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 79 % 57 g
276 kcal
IG: 32 / 2 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude tarte ciasto wiśniowe? Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do pieczenia ciasta. Jeśli używasz świeżo mrożonych wiśni, najpierw rozmroź je, usuń nasiona w dowolny sposób i spuść nadmiar uwolnionego soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce cukier i cukier waniliowy zalej ciepłą wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku słabego rozpuszczania cukru podgrzej tę mieszaninę do temperatury nie wyższej niż 40 stopni (w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej). Wlać cukier rozpuszczony w wodzie do mieszanki mąki i zagnieść ciasto, które nie przykleja się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części (1/3 i 2/3). Włóż mniejszą część ciasta do zamrażarki na około 30 minut. Rozłóż większość ciasta równomiernie na patelni, w której ciasto będzie pieczone, i wyślij do lodówki na 30 minut. Ułóż warstwę wiśni bez pestek na cieście w formie, lekko zmiażdż cukrem. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta i zetrzyj grubą tarkę na wierzchu nadzienia wiśniowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25-30 minut (czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu i mogą się różnić w zależności od specyfiki piekarnika). Sprawdź gotowość ciasta zapałką lub wykałaczką. przyklejona do krawędzi. Złoty kolor ciasta wskazuje również na gotowość ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chude tarte ciasto wiśniowe jest gotowe! Niech ciasto całkowicie ostygnie i podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

przedstawiono przepis na przygotowanie chudego ciasta-tartego ciasta z wiśniami. Z całkowicie prostych składników możesz przygotować pyszne, pachnące i delikatne ciasto, które nie różni się od niepostnych wypieków.

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy