skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude tarte ciasto wiśniowe? Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do pieczenia ciasta. Jeśli używasz świeżo mrożonych wiśni, najpierw rozmroź je, usuń nasiona w dowolny sposób i spuść nadmiar uwolnionego soku.
Krok 2:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sito.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
W osobnej misce cukier i cukier waniliowy zalej ciepłą wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku słabego rozpuszczania cukru podgrzej tę mieszaninę do temperatury nie wyższej niż 40 stopni (w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej). Wlać cukier rozpuszczony w wodzie do mieszanki mąki i zagnieść ciasto, które nie przykleja się do rąk.
Krok 5:
Podziel ciasto na 2 nierówne części (1/3 i 2/3). Włóż mniejszą część ciasta do zamrażarki na około 30 minut. Rozłóż większość ciasta równomiernie na patelni, w której ciasto będzie pieczone, i wyślij do lodówki na 30 minut. Ułóż warstwę wiśni bez pestek na cieście w formie, lekko zmiażdż cukrem. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta i zetrzyj grubą tarkę na wierzchu nadzienia wiśniowego.
Krok 6:
Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25-30 minut (czas i temperatura pieczenia są podane w przybliżeniu i mogą się różnić w zależności od specyfiki piekarnika). Sprawdź gotowość ciasta zapałką lub wykałaczką. przyklejona do krawędzi. Złoty kolor ciasta wskazuje również na gotowość ciasta.
Krok 7:
Chude tarte ciasto wiśniowe jest gotowe! Niech ciasto całkowicie ostygnie i podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!
przedstawiono przepis na przygotowanie chudego ciasta-tartego ciasta z wiśniami. Z całkowicie prostych składników możesz przygotować pyszne, pachnące i delikatne ciasto, które nie różni się od niepostnych wypieków.
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g