tartaletki ziemniaczane z sałatką grzybową

chrupiące tartaletki z nadzieniem pomogą zapracowanej gospodyni przed przybyciem gości. Tartaletki można jeść razem z nadzieniem, a naczynia pozostają czyste. Ponadto kosze są bardzo małe, dzięki czemu można traktować dużą liczbę gości bez wydawania zbyt wielu produktów.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 29 % 8 g
162 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Włóż liść laurowy i ziarna pieprzu do wrzącej wody, dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól im ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kiełbaski na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę i zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do gotowego ziemniaka włożyć jajko kurze, część startego sera, doprawić solą i mielonym pieprzem. Zmiel na puree.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz kawałki kiełbasy, grzybów, posiekanych ziół i pomidora, dodaj część startego sera, wszystko dobrze wymieszaj. Posmakować i w razie potrzeby doprawić przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj Foremki masłem i posyp bułką tartą. Rozłóż porcję tłuczonych ziemniaków i równomiernie rozprowadź na ramekinach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść nadzienie na środku. Posyp startym serem na wierzchu. Więc wypełnij wszystkie formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż gotowe formy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe tartaletki mogą ostygnąć. Następnie wyjmij z foremek. Połóż na talerzach, udekoruj ziołami i podawaj ze śmietaną. Smacznego!!!

W tartaletki można umieścić dowolne nadzienie-pasztety z mięsa i wątroby, ryby, sałatki warzywne. Z każdym nadzieniem to danie jest zawsze popularne. To prawda, że w tym czasie nazywała się Pate, a nie tartaletka. Po kilku stuleciach danie pojawiło się i stało się popularne we Francji, a już tutaj nadano mu nowoczesną nazwę "tartlet", co oznacza małe ciasto.
francuscy szefowie kuchni jeszcze bardziej urozmaicili to danie. Do koszy używano ciasta francuskiego, drożdżowego, przaśnego, sera, ziemniaków. Pieczemy je osobno lub razem z nadzieniem. Nawiasem mówiąc, to Francuzi wymyślili, aby wypełnić kosze ciasta francuskiego owocami i jagodami.
tartaletki podawano jako przystawkę w drogich restauracjach. W naszych czasach tartaletki są nie mniej popularne niż w starożytnym Rzymie. Podaje się je na bufetach, a na świątecznych stołach jako pierwsze. Proponuję przygotować tartaletki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy