skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Włóż liść laurowy i ziarna pieprzu do wrzącej wody, dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą ugotowane.
Krok 3:
Grzyby obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni.
Krok 4:
Pozwól im ostygnąć.
Krok 5:
Pokrój kiełbaski na małe kawałki.
Krok 6:
Pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 7:
Drobno posiekaj cebulę i zioła.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 9:
Do gotowego ziemniaka włożyć jajko kurze, część startego sera, doprawić solą i mielonym pieprzem. Zmiel na puree.
Krok 10:
W misce połącz kawałki kiełbasy, grzybów, posiekanych ziół i pomidora, dodaj część startego sera, wszystko dobrze wymieszaj. Posmakować i w razie potrzeby doprawić przyprawami.
Krok 11:
Posmaruj Foremki masłem i posyp bułką tartą. Rozłóż porcję tłuczonych ziemniaków i równomiernie rozprowadź na ramekinach.
Krok 12:
Umieść nadzienie na środku. Posyp startym serem na wierzchu. Więc wypełnij wszystkie formy.
Krok 13:
Włóż gotowe formy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Na złoty kolor.
Krok 14:
Gotowe tartaletki mogą ostygnąć. Następnie wyjmij z foremek. Połóż na talerzach, udekoruj ziołami i podawaj ze śmietaną. Smacznego!!!
W tartaletki można umieścić dowolne nadzienie-pasztety z mięsa i wątroby, ryby, sałatki warzywne. Z każdym nadzieniem to danie jest zawsze popularne. To prawda, że w tym czasie nazywała się Pate, a nie tartaletka. Po kilku stuleciach danie pojawiło się i stało się popularne we Francji, a już tutaj nadano mu nowoczesną nazwę "tartlet", co oznacza małe ciasto.
francuscy szefowie kuchni jeszcze bardziej urozmaicili to danie. Do koszy używano ciasta francuskiego, drożdżowego, przaśnego, sera, ziemniaków. Pieczemy je osobno lub razem z nadzieniem. Nawiasem mówiąc, to Francuzi wymyślili, aby wypełnić kosze ciasta francuskiego owocami i jagodami.
tartaletki podawano jako przystawkę w drogich restauracjach. W naszych czasach tartaletki są nie mniej popularne niż w starożytnym Rzymie. Podaje się je na bufetach, a na świątecznych stołach jako pierwsze. Proponuję przygotować tartaletki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g