ciasto malinowe Kokosowe

Spróbuj biszkoptu kokosowego z kremem malinowym i bezą! Ciasto malinowe Kokosowe to dość trudny przepis na tort urodzinowy ze spektakularną prezentacją. Jego przygotowanie jest podzielone na kilka etapów i zajmuje dużo czasu. Jednak smak tego niezwykłego ciasta z nawiązką rekompensuje cały wysiłek włożony w niego.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 60 % 40 g
369 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Biały lukier.

w małym rondlu prawie zagotuj ciężką śmietanę i polej nią białą czekoladę, połamaną na kawałki. Przykryj mieszaninę pokrywką i pozostaw na 5 minut, aby czekolada się rozpuściła. Mieszaj, aż będzie gładka i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gdy lukier wystarczająco ostygnie, ubij go mikserem na średniej prędkości przez około 10 minut. Dodaj trochę cukru pudru i ponownie ubij.

2. Biszkopt kokosowy.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
przygotuj 3 okrągłe kształty o średnicy 18-20 cm.
w misce miksera elektrycznego ubij białka na bąbelkową pianę. Dodaj skoncentrowany syrop kokosowy, ekstrakt waniliowy i mleko. Ponownie ubij mikserem.
w osobnej misce przesiej mąkę pszenną i migdałową, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i wlej mleko kokosowe. Ponownie wymieszaj, ubij mikserem na średniej prędkości.
w trzech etapach wlej mieszankę jajeczną do suchych potraw i ubij mikserem, aż będzie gładka.
ciasto wlać równomiernie do 3 foremek i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut do całkowitego ugotowania (sprawdzić drewnianym szpikulcem).

3. Krem malinowy.

w łaźni wodnej ubij białka z cukrem, aż te ostatnie całkowicie się rozpuszczą. Ubijaj, aż mieszanina stanie się biała.
Przenieś mieszaninę jajek do miski miksera stojącego lub robota kuchennego i ubijaj, aż będzie gęsta, błyszcząca, około 15 minut. Następnie schłodzić mieszaninę i dodać masło pokrojone w kostkę. Ubij gęstą śmietanę.
Maliny opłucz, osusz i ubij w blenderze. Przetrzyj przez sito, oddzielając puree malinowe od nasion. Dodaj puree malinowe do śmietany i wymieszaj blenderem.

4. Złożyć ciasto.

schłodzone ciasta posmaruj każdym kremem malinowym i włóż do lodówki.

5. Beza.

Maliny opłucz, osusz i puree, jak w powyższym akapicie.
włącz piekarnik na 100 stopni Celsjusza.
białka umieścić w czystej i suchej misce miksera stojącego i ubić na stabilne szczyty. Następnie stopniowo wprowadzaj cukier puder, nie przestając ubijać. Przełóż puree malinowe do miski i ponownie ubij. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i wymieszaj.
przenieś powstałą masę do torby do gotowania i umieść krople bezy na blasze wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż będzie chrupiący.

6. Udekoruj ciasto.

przykryj górne ciasto i boki ciasta białym lukrem, wygładź szpatułką, aby uzyskać gładkość. Przed podaniem (aby się nie zamoczyły!) udekoruj ciasto bezami malinowymi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy