skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Ziemniaki obrać, umyć, umieścić na patelni i wysłać do pieca. Umyj grzyby, pokrój na średnie kawałki i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 3:
Weź naczynie do pieczenia, w którym przygotujemy zapiekankę i ułóż smażone grzyby pierwszą warstwą.
Krok 4:
Obierz kiełbaski i pokrój w pierścienie. Drugą warstwą, na grzybach, układamy kiełbaski.
Krok 5:
Z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, spuść wodę z ziemniaków, dodaj olej i mleko, zmiażdż i ubij mikserem. Puree ziemniaczane z powietrzem rozprowadzamy trzecią warstwą zapiekanki.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp tartym serem zapiekankę na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gotową zapiekankę posypujemy koperkiem, kroimy na kwadraty i podajemy porcjami.
Krok 7:
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasami i grzybami jest gotowa! Smacznego!
zapiekanki-Grupa potraw, które łączy proces gotowania-Pieczenie. W rzeczywistości wszystko, co zmieści się w naczyniu do pieczenia i ugotuje w piekarniku, to zapiekanka. Przepisy na zapiekanki opierają się na szerokiej gamie składników. Jest to zapiekanka mięsna, zapiekanka rybna i zapiekanka warzywna. Oczywiście są też zapiekanki mieszane: zapiekanka ziemniaczana z mięsem lub zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z grzybami. Jako składniki zapiekanki można użyć niektórych produktów, które od dawna leżą w lodówce i nie są w żaden sposób spożywane. Są to wszelkie wędliny, wszelkie warzywa (np. zapiekanka marchewkowa), wszelkie zboża (np. zapiekanka ryżowa), ryby (np. zapiekanka rybna) i tak dalej. Jeśli w domu jest kuchenka mikrofalowa, zapiekanka w kuchence mikrofalowej może stać się częstym daniem na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g