Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaskami i grzybami

Szybka w przygotowaniu, smaczna i satysfakcjonująca zapiekanka. Zapiekanka ziemniaczana to trochę tłuczonych ziemniaków, masła i sera, Wszystko inne zależy od Twojego gustu. Ta zapiekanka ma wiele opcji, możesz dodać mięso mielone, kurczaka,grzyby, warzywa itp.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 45 % 10 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać, umyć, umieścić na patelni i wysłać do pieca. Umyj grzyby, pokrój na średnie kawałki i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź naczynie do pieczenia, w którym przygotujemy zapiekankę i ułóż smażone grzyby pierwszą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz kiełbaski i pokrój w pierścienie. Drugą warstwą, na grzybach, układamy kiełbaski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, spuść wodę z ziemniaków, dodaj olej i mleko, zmiażdż i ubij mikserem. Puree ziemniaczane z powietrzem rozprowadzamy trzecią warstwą zapiekanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp tartym serem zapiekankę na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Gotową zapiekankę posypujemy koperkiem, kroimy na kwadraty i podajemy porcjami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasami i grzybami jest gotowa! Smacznego!

zapiekanki-Grupa potraw, które łączy proces gotowania-Pieczenie. W rzeczywistości wszystko, co zmieści się w naczyniu do pieczenia i ugotuje w piekarniku, to zapiekanka. Przepisy na zapiekanki opierają się na szerokiej gamie składników. Jest to zapiekanka mięsna, zapiekanka rybna i zapiekanka warzywna. Oczywiście są też zapiekanki mieszane: zapiekanka ziemniaczana z mięsem lub zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z grzybami. Jako składniki zapiekanki można użyć niektórych produktów, które od dawna leżą w lodówce i nie są w żaden sposób spożywane. Są to wszelkie wędliny, wszelkie warzywa (np. zapiekanka marchewkowa), wszelkie zboża (np. zapiekanka ryżowa), ryby (np. zapiekanka rybna) i tak dalej. Jeśli w domu jest kuchenka mikrofalowa, zapiekanka w kuchence mikrofalowej może stać się częstym daniem na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy