Włoski Chleb Focaccia

aromatyczny, niesamowicie pyszny chleb!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 29 g
190 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h

chleb...włoski chleb jest szczególnie pyszny!Zapach ziół używany przez Włochów do przygotowywania różnych potraw doprowadza nasze kubki smakowe do szaleństwa!Różnorodność chleba w ich kuchni jest ogromna, w każdym regionie Włoch pieczą swój chleb, aw każdym regionie jest wyjątkowy i bardzo smaczny.Proponuję jeden z takich przepisów na chleb, jak Focaccia.Smak jest niesamowity, a aromat tego świeżo upieczonego chleba jest niesamowity!Pierwszą rzeczą, której potrzebujemy do gotowania, jest mąka, musi to być odmiana 00 lub Extra, tylko wtedy okaże się włoska" Focaccia", nawet jeśli nie jest gotowana rękami włoskiej krwi) mąka przesiać przez drobne sito (można to zrobić dwa razy,aby nasycić tlenem).Zrób ciasto: 2 stół.łączymy l mąki z drożdżami i 2 stołami.l cukru, wszystko dobrze wymieszaj, dodaj szklankę ciepłej, przegotowanej wody, wymieszaj do uzyskania gładkości, przykryj folią spożywczą i ręcznikiem,umieść w ciepłym miejscu na 20-25 minut,aby drożdże były dobrze aktywowane.Następnie dodaj sól,oliwę z oliwek do ciasta i stopniowo dodawaj pozostałą ilość wody i mąki,zagniataj jednorodne ciasto(przylgnie do rąk,ale nie zwiększaj ilości mąki!w przeciwnym razie ciasto po prostu "zatka się" i na wyjściu dostaniesz kamień, a nie chleb).Takie ciasto powinno wytrzymać od 2 do 15 godzin!w ciągu 15 godzin ciasto będzie bardzo aktywne!lekko odkurz stół mąką, rozłóż ciasto, lekko rozciągnij rękami i złóż boki, złóż ponownie ,włóż do naczyń pod folię i umieść w ciepłym miejscu, więc powtórz co najmniej 3 razy!Gdy ciasto będzie gotowe do gotowania,przejdź do sosu czosnkowego:wyciśnij czosnek,dodaj do niego oliwę z oliwek,sól morską i oregano,dobrze połącz, aż sól się rozpuści.W formie wysmarowanej oliwą z oliwek układamy nasze ciasto (moja forma jest dzielona, o średnicy 28 cm, dno przykryć pergaminem,posmaruj oliwą z oliwek), odstaw ciasto na 10-15 minut, a następnie zrób otwory w cieście palcem i włóż do nich pomidory koktajlowe i oliwki, posmaruj nasz chleb masłem czosnkowym za pomocą pędzla do gotowania i wyślij do nagrzanego piekarnika do 180' przez 50-55 minut lub do złotobrązowej Skórki ,wszystko zależy od specyfiki piekarnika.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy