skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W małej misce połącz jajko, śmietanę,cukier, proszek do pieczenia ciasta.Ubij trochę widelcem, zawartość zaczyna bulgotać.
Krok 2:
Dodaj masło o temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Masło łamiemy trochę widelcem, niech pozostaną małe kawałki.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną.
Krok 5:
Ugniataj ciasto widelcem, delikatnie zbierając mąkę z krawędzi.
Krok 6:
To nie jest fajne i nie płynne ciasto.
Krok 7:
Aby zrobić karmel, włóż cukier i masło na patelnię.Podgrzej patelnię i wymieszaj zawartość.W ogniu trzymamy jedną, dwie minuty mieszając w sposób ciągły.
Krok 8:
Taki karmel powinien się okazać.
Krok 9:
Przenieś karmel do formy, w której upiekmy ciasto.Jeśli pieczesz na patelni, nie musisz rozprowadzać karmelu.
Krok 10:
Banany kroimy według własnego uznania: na kawałki,paski,koła, połówki.Umieściłem go w formie kwiatu.
Krok 11:
Smarujemy Ręce odrobiną oleju roślinnego i bierzemy ciasto.Zwijamy piłkę w dłoniach i robimy z niej ciasto.Kładziemy go dokładnie na środku i delikatnie,rękami, rozciągamy po bokach, aby dopasować kształt.Ciasto jest posłuszne, łatwo przybiera kształt koła.Wkładamy do piekarnika na czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.Ale jednocześnie pamiętaj, że tylko Ty znasz jego charakter w swoim piekarniku.
Krok 12:
Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika.Okazuje się, że jest to taka apetyczna, chrupiąca skórka.Widać, że po bokach jeszcze skwarcza oliwka.Zostawiamy w tej formie na dziesięć minut,w tym czasie chrupiąca skorupa bezpiecznie wchłonie olej i lekko ostygnie.Jeśli ciasto przylega do krawędzi formy, oddziel je nożem.Przykryj ciasto odpowiednim rozmiarem talerzem i mocno przytrzymaj, odwróć go ...
Krok 13:
Opaaa Laya ! A oto takie piękno słonecznego bursztynu, które otrzymaliśmy.
Krok 14:
Symbioza cienkiej, chrupiącej skórki z bananem nasączonym karmelem stworzyła niesamowity smak ciasta!
ciasta karmelowe są bardzo popularne ze względu na łatwość ich przygotowania.A jaki jest smak podczas pieczenia !Jestem pewien, że spodoba się wszystkim miłośnikom pieczenia bananów.To samo ciasto można upiec z jabłkami lub gruszkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g