ciasto bananowo-karmelowe na cieście ze śmietaną

polecam spróbować tego cudownego słonecznego ciasta! To idealna uczta na spotkania przy herbacie.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 67 % 38 g
298 kcal
IG: 0 / 22 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W małej misce połącz jajko, śmietanę,cukier, proszek do pieczenia ciasta.Ubij trochę widelcem, zawartość zaczyna bulgotać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło łamiemy trochę widelcem, niech pozostaną małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto widelcem, delikatnie zbierając mąkę z krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To nie jest fajne i nie płynne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić karmel, włóż cukier i masło na patelnię.Podgrzej patelnię i wymieszaj zawartość.W ogniu trzymamy jedną, dwie minuty mieszając w sposób ciągły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taki karmel powinien się okazać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś karmel do formy, w której upiekmy ciasto.Jeśli pieczesz na patelni, nie musisz rozprowadzać karmelu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Banany kroimy według własnego uznania: na kawałki,paski,koła, połówki.Umieściłem go w formie kwiatu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy Ręce odrobiną oleju roślinnego i bierzemy ciasto.Zwijamy piłkę w dłoniach i robimy z niej ciasto.Kładziemy go dokładnie na środku i delikatnie,rękami, rozciągamy po bokach, aby dopasować kształt.Ciasto jest posłuszne, łatwo przybiera kształt koła.Wkładamy do piekarnika na czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.Ale jednocześnie pamiętaj, że tylko Ty znasz jego charakter w swoim piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika.Okazuje się, że jest to taka apetyczna, chrupiąca skórka.Widać, że po bokach jeszcze skwarcza oliwka.Zostawiamy w tej formie na dziesięć minut,w tym czasie chrupiąca skorupa bezpiecznie wchłonie olej i lekko ostygnie.Jeśli ciasto przylega do krawędzi formy, oddziel je nożem.Przykryj ciasto odpowiednim rozmiarem talerzem i mocno przytrzymaj, odwróć go ...

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Opaaa Laya ! A oto takie piękno słonecznego bursztynu, które otrzymaliśmy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Symbioza cienkiej, chrupiącej skórki z bananem nasączonym karmelem stworzyła niesamowity smak ciasta!

ciasta karmelowe są bardzo popularne ze względu na łatwość ich przygotowania.A jaki jest smak podczas pieczenia !Jestem pewien, że spodoba się wszystkim miłośnikom pieczenia bananów.To samo ciasto można upiec z jabłkami lub gruszkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy