skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec domowe ciasteczka waniliowe na kwaśnej śmietanie z wiśniami? Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania ciasteczek. Jeśli używasz mrożonych wiśni, musisz je najpierw rozmrozić i spuścić nadmiar soku wiśniowego.
Krok 2:
Ubij jajko z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj śmietanę i miękkie masło. Ubij do uzyskania gładkości, możesz użyć miksera.
Krok 3:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski.
Krok 4:
Połącz płynne i suche składniki ciasta i mieszaj, aż będzie gładkie, ciasto nie powinno być gęste, ale też niezbyt płynne, powinno lekko przylegać do rąk.
Krok 5:
Umyj wiśnie, osusz, usuń pestki i odcedź sok wiśniowy. Delikatnie wymieszaj wiśnie z ciastem. Jeśli używasz mrożonych wiśni, zwiń je w mące. W ten sposób pozbędziesz się wydzielania nadmiaru soku podczas pieczenia ciasteczek.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Zwilżonymi rękami w wodzie uformuj średniej wielkości kulki, połóż je na blasze do pieczenia i lekko dociśnij do góry. Postaraj się ułożyć ciasteczka na blasze do pieczenia tak, aby między nimi była odległość. Lepiej zrobić 12 średnich ciasteczek(mam 10 sztuk). Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.
Krok 7:
Gotowe ciasteczka ostudzić na blasze do pieczenia i podawać z herbatą. Domowe ciasteczka z kwaśną śmietaną z wiśniami są gotowe! Smacznego!
bardzo lubię wiśnie, chociaż w mojej rodzinie uważają tę jagodę za kwaśną i wolą czereśnie, ale uważam, że jest odwrotnie i staram się przekonać do tego moją rodzinę. Wiśnia jest niezwykle przydatną jagodą-wspomaga odnowę krwi, poprawia jej skład, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i wzmacnia mięśnie serca. Z wiśni można zrobić wiele pysznych i orzeźwiających apitków, ale lubię je w wypiekach. Spróbuj upiec ciasteczka z wiśniami na śmietanie, jestem pewien, że bardzo ci się spodoba!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g