Delikatna babeczka z kwaśną śmietaną z suszonymi owocami

bardzo łatwa do zrobienia i delikatna babeczka! Bardzo delikatne, smaczne, miękkie i aromatyczne ciasto. Z dużą ilością suszonych jagód i owoców. I bardzo prosty w przygotowaniu. Dla dzieci i dorosłych!
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 68 % 39 g
292 kcal
IG: 3 / 41 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z suszonych owoców użyłam rodzynek, suszonej żurawiny (da trochę kwaśności) i suszonych ananasów, można użyć dowolnych suszonych jagód i owoców. Rodzynki i żurawinę należy zalać wrzącą wodą. W ten sposób staną się bardziej miękkie. A suszone ananasy pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przechodzimy do testu. W misce miksera rozprowadź miękkie masło (wcześniej można je lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej), cukier, cukier waniliowy i dobrze ubij,aż masło stanie się białe i puszyste, około dwóch minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajka, powinny mieć temperaturę pokojową, przed użyciem należy je wyjąć z lodówki na około jedną do dwóch godzin. I ubijaj przez kolejne dwie minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz dodać śmietanę (możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu) i ubijać jeszcze przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do ciasta do powstałej mieszanki. Bardzo dobrze, delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź rodzynki i suszoną żurawinę i dodaj je do powstałego ciasta. Wysyłamy tam suszone ananasy i dobrze mieszamy, rozprowadzając równomiernie po całym cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze posmaruj dowolne naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego całe ciasto. Ciasto powinno wypełnić formę w około dwóch trzecich, podczas pieczenia lekko się podniesie. Piec w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez około czterdzieści minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową babeczkę i piekarnik i pozwól jej ostygnąć przez co najmniej godzinę. Następnie wyjmij go z formy i posyp cukrem pudrem.

pierwszy przepis na babeczkę można znaleźć w starożytnym Rzymie, kiedy granat, orzechy i rodzynki były mieszane w jęczmieniu & nbsp;puree.
począwszy od XVI wieku, kiedy cukier stał się odkryciem i był dostarczany z amerykańskich kolonii, babeczki stały się bardzo popularne (wysokie stężenie cukru zachowało owoce). Babeczki rozprzestrzeniły się w całej Europie, ale przepisy na ich przygotowanie są różnorodne w różnych krajach i zależą od lokalnych składników.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy