skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z suszonych owoców użyłam rodzynek, suszonej żurawiny (da trochę kwaśności) i suszonych ananasów, można użyć dowolnych suszonych jagód i owoców. Rodzynki i żurawinę należy zalać wrzącą wodą. W ten sposób staną się bardziej miękkie. A suszone ananasy pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Teraz przechodzimy do testu. W misce miksera rozprowadź miękkie masło (wcześniej można je lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej), cukier, cukier waniliowy i dobrze ubij,aż masło stanie się białe i puszyste, około dwóch minut.
Krok 3:
Następnie dodaj jajka, powinny mieć temperaturę pokojową, przed użyciem należy je wyjąć z lodówki na około jedną do dwóch godzin. I ubijaj przez kolejne dwie minuty.
Krok 4:
Teraz musisz dodać śmietanę (możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu) i ubijać jeszcze przez kilka minut.
Krok 5:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do ciasta do powstałej mieszanki. Bardzo dobrze, delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.
Krok 6:
Odcedź rodzynki i suszoną żurawinę i dodaj je do powstałego ciasta. Wysyłamy tam suszone ananasy i dobrze mieszamy, rozprowadzając równomiernie po całym cieście.
Krok 7:
Dobrze posmaruj dowolne naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego całe ciasto. Ciasto powinno wypełnić formę w około dwóch trzecich, podczas pieczenia lekko się podniesie. Piec w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez około czterdzieści minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 8:
Wyjmij gotową babeczkę i piekarnik i pozwól jej ostygnąć przez co najmniej godzinę. Następnie wyjmij go z formy i posyp cukrem pudrem.
pierwszy przepis na babeczkę można znaleźć w starożytnym Rzymie, kiedy granat, orzechy i rodzynki były mieszane w jęczmieniu & nbsp;puree.
począwszy od XVI wieku, kiedy cukier stał się odkryciem i był dostarczany z amerykańskich kolonii, babeczki stały się bardzo popularne (wysokie stężenie cukru zachowało owoce). Babeczki rozprzestrzeniły się w całej Europie, ale przepisy na ich przygotowanie są różnorodne w różnych krajach i zależą od lokalnych składników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g