skład / składniki
metoda gotowania
konieczne jest rozpoczęcie gotowania ciasta francuskiego od przygotowania produktów. Samodzielne robienie ciasta francuskiego jest zbyt trudne i długie, więc czasami wygodniej jest kupić gotowe. Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki i podczas rozmrażania przygotowujemy rybę.
świeży różowy łosoś musi zostać oczyszczony z łusek, jest to bardzo proste. Łuski różowego łososia są małe i łatwo odpadają, nie brudzą kuchni i nie zmuszają do czyszczenia po sobie. Gdy tylko ryba zostanie wyczyszczona z góry, odetnij głowę, płetwy i wypatrosz ją.
całkowicie oczyszczoną rybę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy serwetką i usuwamy filety. Brakuje w nim kości, po prostu wykonujemy głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu i podnosząc już wycięty kawałek, odcinamy go od żeber szybkimi ruchami noża. Wyciągamy kości pozostałe w filecie pęsetą. Wskazane jest również usunięcie skóry z fileta: podważamy ją ostrym nożem z jednej strony i odciągając, odcinamy.
przygotowany filet kroimy na porcje, wkładamy do głębokiej miski i zalewamy sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Różowy łosoś może dać trochę goryczy, aby się go pozbyć, ryba powinna trochę marynować.
na razie zróbmy test. Rozwałkuj go na posypanej mąką powierzchni i pokrój w kwadraty. Można podzielić na koła, w tym przypadku rozpórki okażą się bardziej schludne, ale w przypadku ciasta francuskiego nie jest to zbyt ekonomiczne, ponieważ pozostałych kawałków nie można wymieszać i ponownie rozwałkować.
obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego rozprowadzamy trochę cebuli, solimy i pieprzymy, kładziemy nadzienie rybne na wierzchu. Posmaruj krawędzie ciasta białkiem jaja i ściśnij, pozostawiając okno pośrodku.
przyszłe rozpórki układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem lub pokrytej papierem do pieczenia (Mata Silikonowa). W otwartym oknie każdego z nich układamy mały kawałek masła (w razie potrzeby można go zastąpić lub uzupełnić kwaśną śmietaną).
w osobnej filiżance ubij żółtko i posmaruj nim całą widoczną powierzchnię. Wysyłamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po zakończeniu trybu gotowania wyjmujemy go z piekarnika, kładziemy na środku każdego, rozpinając kolejny kawałek oleju, przykrywamy serwetką i odstawiamy na 10 minut.
podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g