rozpinane ciasto francuskie

pyszne ciasto rybne, które jest szybkie i łatwe do zrobienia! Ciasto francuskie można przygotować z dowolnym pikantnym nadzieniem. Jedną z najlepszych opcji napełniania jest czerwona ryba. Różowy łosoś użyty w tym przepisie jest wystarczająco smaczny, aby zapewnić rozkoszowanie się smakiem prawdziwego przysmaku i nie jest zbyt drogi (w przeciwieństwie do łososia lub łososia), aby można go było wykorzystać do pieczenia.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 35 % 16 g
286 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

konieczne jest rozpoczęcie gotowania ciasta francuskiego od przygotowania produktów. Samodzielne robienie ciasta francuskiego jest zbyt trudne i długie, więc czasami wygodniej jest kupić gotowe. Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki i podczas rozmrażania przygotowujemy rybę.

świeży różowy łosoś musi zostać oczyszczony z łusek, jest to bardzo proste. Łuski różowego łososia są małe i łatwo odpadają, nie brudzą kuchni i nie zmuszają do czyszczenia po sobie. Gdy tylko ryba zostanie wyczyszczona z góry, odetnij głowę, płetwy i wypatrosz ją.

całkowicie oczyszczoną rybę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy serwetką i usuwamy filety. Brakuje w nim kości, po prostu wykonujemy głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu i podnosząc już wycięty kawałek, odcinamy go od żeber szybkimi ruchami noża. Wyciągamy kości pozostałe w filecie pęsetą. Wskazane jest również usunięcie skóry z fileta: podważamy ją ostrym nożem z jednej strony i odciągając, odcinamy.

przygotowany filet kroimy na porcje, wkładamy do głębokiej miski i zalewamy sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Różowy łosoś może dać trochę goryczy, aby się go pozbyć, ryba powinna trochę marynować.

na razie zróbmy test. Rozwałkuj go na posypanej mąką powierzchni i pokrój w kwadraty. Można podzielić na koła, w tym przypadku rozpórki okażą się bardziej schludne, ale w przypadku ciasta francuskiego nie jest to zbyt ekonomiczne, ponieważ pozostałych kawałków nie można wymieszać i ponownie rozwałkować.

obierz cebulę, umyj, osusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego rozprowadzamy trochę cebuli, solimy i pieprzymy, kładziemy nadzienie rybne na wierzchu. Posmaruj krawędzie ciasta białkiem jaja i ściśnij, pozostawiając okno pośrodku.

przyszłe rozpórki układamy na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem lub pokrytej papierem do pieczenia (Mata Silikonowa). W otwartym oknie każdego z nich układamy mały kawałek masła (w razie potrzeby można go zastąpić lub uzupełnić kwaśną śmietaną).

w osobnej filiżance ubij żółtko i posmaruj nim całą widoczną powierzchnię. Wysyłamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po zakończeniu trybu gotowania wyjmujemy go z piekarnika, kładziemy na środku każdego, rozpinając kolejny kawałek oleju, przykrywamy serwetką i odstawiamy na 10 minut.

podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy