skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Spróbuj znaleźć jak najgrubszą śmietanę. Udało mi się znaleźć tylko dwadzieścia procent. I, żeby się zabezpieczyć, położyłam ją na noc w gazie. Nie jest to konieczne, ale aby zwiększyć gęstość kwaśnej śmietany, aby od razu nie nasiąkła ciastem, radziłbym.
Krok 2:
Podziel całą tabliczkę czekolady na kawałki. Pokrój czekoladę nożem.
Krok 3:
Zaparz gorące Americano i polej kawą kawałki czekolady. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
W suchej misce ubij jajka, dodaj cukier i wlej olej roślinny.
Krok 5:
Mieszaj z małą prędkością mikserem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczno-maślaną do miski z kawą i czekoladą. Dobrze wymieszaj. Możesz ponownie włączyć mikser lub mieszać ręcznie.
Krok 7:
Przesiej mąkę do miski i dodaj pozostałe suche składniki: kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 8:
Przenieś mieszaninę do naczynia do pieczenia. Mam silikonową. Średnica wewnętrzna 18 centymetrów. Lekko posmaruj spód formy masłem. Piec w temperaturze 200 stopni do miękkości, około 30 do 40 minut.
Krok 9:
Sprawdź gotowość, wykonując test suchej wykałaczki. Ciasto powinno pęknąć, a wykałaczka w środku powinna być całkowicie sucha.
Krok 10:
Ostrym dużym nożem odetnij & quot; kopiec & quot; ciasto. Będzie potrzebny do posypania. Moje ciasto okazało się wysokie, tylko po to, by pokroić je na dwie połówki.
Krok 11:
Zaparz porcję espresso. I za pomocą pędzla do gotowania namoczyć ciasta kawowe.
Krok 12:
Zetrzyj śmietanę z cukrem, aż ten ostatni się rozpuści.
Krok 13:
Połóż pierwsze ciasto na naczyniu, posmaruj je połową kwaśnej śmietany.
Krok 14:
Na wierzchu drugie ciasto i pozostała połowa kwaśnej śmietany.
Krok 15:
Ścięty "kopiec" zetrzyj na grubej tarce i posyp ciasto na wierzchu powstałym okruchem. Włóż do lodówki moczyć przez co najmniej 4 godziny.
możesz wziąć czekoladę na ciasto i mleko. Co najważniejsze-musi być wysokiej jakości i smaczny.
pamiętaj, że im większa średnica formy, tym mniej ciasta potrzebuje czasu na pieczenie.
ciasto z tego przepisu jest umiarkowanie słodkie. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek cukru lub dowolnego syropu do espresso podczas namaczania ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g