ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną i impregnacją kawy

ciasto Amerykańskie: kawa w biszkopcie, kawa w impregnacji. Szybkie ciasto z biszkoptami kawowymi i impregnacją espresso. Biszkopt z tego przepisu okazuje się zaskakująco przewiewny. Praktycznie nieważki i rozpływający się w ustach. Wszystkim miłośnikom kawy dedykowana.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 58 % 32 g
301 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Spróbuj znaleźć jak najgrubszą śmietanę. Udało mi się znaleźć tylko dwadzieścia procent. I, żeby się zabezpieczyć, położyłam ją na noc w gazie. Nie jest to konieczne, ale aby zwiększyć gęstość kwaśnej śmietany, aby od razu nie nasiąkła ciastem, radziłbym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel całą tabliczkę czekolady na kawałki. Pokrój czekoladę nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaparz gorące Americano i polej kawą kawałki czekolady. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W suchej misce ubij jajka, dodaj cukier i wlej olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj z małą prędkością mikserem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę jajeczno-maślaną do miski z kawą i czekoladą. Dobrze wymieszaj. Możesz ponownie włączyć mikser lub mieszać ręcznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do miski i dodaj pozostałe suche składniki: kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś mieszaninę do naczynia do pieczenia. Mam silikonową. Średnica wewnętrzna 18 centymetrów. Lekko posmaruj spód formy masłem. Piec w temperaturze 200 stopni do miękkości, około 30 do 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sprawdź gotowość, wykonując test suchej wykałaczki. Ciasto powinno pęknąć, a wykałaczka w środku powinna być całkowicie sucha.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrym dużym nożem odetnij & quot; kopiec & quot; ciasto. Będzie potrzebny do posypania. Moje ciasto okazało się wysokie, tylko po to, by pokroić je na dwie połówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaparz porcję espresso. I za pomocą pędzla do gotowania namoczyć ciasta kawowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj śmietanę z cukrem, aż ten ostatni się rozpuści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż pierwsze ciasto na naczyniu, posmaruj je połową kwaśnej śmietany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu drugie ciasto i pozostała połowa kwaśnej śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ścięty "kopiec" zetrzyj na grubej tarce i posyp ciasto na wierzchu powstałym okruchem. Włóż do lodówki moczyć przez co najmniej 4 godziny.

możesz wziąć czekoladę na ciasto i mleko. Co najważniejsze-musi być wysokiej jakości i smaczny.
pamiętaj, że im większa średnica formy, tym mniej ciasta potrzebuje czasu na pieczenie.
ciasto z tego przepisu jest umiarkowanie słodkie. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek cukru lub dowolnego syropu do espresso podczas namaczania ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy