tort urodzinowy z delikatnym biszkoptem i warstwą piasku

tort urodzinowy-nie znajdziesz smaczniejszego! Słodka słodycz z delikatnym zwiewnym biszkoptem i lekkim kremem zachwyci Twoich gości i zaskoczy swoim wspaniałym smakiem na świątecznym stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 48 % 33 g
430 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto z delikatnym biszkoptem i ciastami piaskowymi, przygotowujemy niezbędne produkty. Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany na patelni, dodaj osiemdziesiąt gramów cukru, jedno jajko kurze, przesiane przez sito dwadzieścia pięć gramów skrobi i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Doprowadź śmietanę na patelni do wrzenia, umieszczając ją na kuchence i ciągle mieszając, a następnie dodaj esencję waniliową na czubku noża i wymieszaj. Odstawiamy krem na patelnię do ostygnięcia i przykrywamy plastikową torbą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto kruche i włóż sto gramów masła do głębokiej miski. Dodaj osiemdziesiąt gramów cukru, dwa żółtka kurczaka do miski do zmiękczonego masła i dobrze zmiel wszystkie składniki mikserem. Przesiać przez sito sto pięćdziesiąt gramów mąki, dodać wanilinę na czubku noża, szczyptę soli, jedną trzecią łyżeczki sody oczyszczonej sokiem z cytryny i zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze zagnieść, tworząc elastyczne ciasto rękami i zebrać w bryłę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dzielimy powstałą bryłę na dwie części, które rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij rozwałkowane ciasta do piekarnika rozgrzanego do dwustu dwudziestu stopni przez dziesięć minut i ostrożnie wyjmij z formy, gdy całkowicie ostygną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj czekoladowy ganache i wlej białą czekoladę do rondla w łaźni wodnej, wymieszaj i całkowicie rozpuść. Dodaj sto dwadzieścia pięć gramów masła, które rozpuszczamy i mieszamy z czekoladą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij mikserem na elastyczną jednorodną masę i uzyskaj gotowy czekoladowy ganache.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj śmietanę i włóż sto gramów masła do miski, ubij mikserem na biało. Rozłóż całą bazę kwaśnej śmietany z patelni na maśle, jedną łyżkę stołową i wymieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój wcześniej przygotowany biszkopt na trzy ciasta i ostrożnie rozłóż pierwszy na świątecznym talerzu. Na wierzch biszkoptu nakładamy dobrą warstwę kremu i równomiernie rozprowadzamy szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto piaskowe na śmietanie i posmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego, a następnie rozłóż na nim drugi biszkopt i nałóż na niego krem, który równomiernie rozprowadzamy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ciasto piaskowe na wierzchu, na które nakładamy więcej dżemu truskawkowego. Kończymy trzecim biszkoptem, na który nakładamy pozostały krem i rozprowadzamy na wierzchu. Następnie włóż ciasto do lodówki na trzydzieści minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czekoladowy ganache, który został ustabilizowany, ubijamy jeszcze raz mikserem i nakładamy równą warstwą na wierzch ciasta, wyrównujemy szpatułką i smarujemy boki, które również wyrównujemy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj mastyks na cienką warstwę o grubości dwóch lub trzech milimetrów, którą następnie wygładź i rozłóż na cieście wałkiem do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie wyprasuj mastyks na górze żelazkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ściśnij boki ciasta i ostrożnie odetnij pozostały mastyk.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą niebieskiego barwnika barwimy pozostały mastyk, ugniatamy i zwijamy do wymaganej grubości i wycinamy niezbędne figury i litery z cyframi.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dekorujemy ciasto figurkami, literami i cyframi niezbędnymi do uroczystości. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty dla wszystkich!

najmodniejszy tort urodzinowy! Z delikatnym zwiewnym herbatnikiem, warstwą piasku i lekkim kremem zachwyci Twoich gości i zaskoczy smakiem na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy