skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne ciasto z delikatnym biszkoptem i ciastami piaskowymi, przygotowujemy niezbędne produkty. Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany na patelni, dodaj osiemdziesiąt gramów cukru, jedno jajko kurze, przesiane przez sito dwadzieścia pięć gramów skrobi i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 2:
Doprowadź śmietanę na patelni do wrzenia, umieszczając ją na kuchence i ciągle mieszając, a następnie dodaj esencję waniliową na czubku noża i wymieszaj. Odstawiamy krem na patelnię do ostygnięcia i przykrywamy plastikową torbą.
Krok 3:
Przygotuj ciasto kruche i włóż sto gramów masła do głębokiej miski. Dodaj osiemdziesiąt gramów cukru, dwa żółtka kurczaka do miski do zmiękczonego masła i dobrze zmiel wszystkie składniki mikserem. Przesiać przez sito sto pięćdziesiąt gramów mąki, dodać wanilinę na czubku noża, szczyptę soli, jedną trzecią łyżeczki sody oczyszczonej sokiem z cytryny i zagnieść ciasto.
Krok 4:
Dobrze zagnieść, tworząc elastyczne ciasto rękami i zebrać w bryłę.
Krok 5:
Dzielimy powstałą bryłę na dwie części, które rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na formie.
Krok 6:
Wyślij rozwałkowane ciasta do piekarnika rozgrzanego do dwustu dwudziestu stopni przez dziesięć minut i ostrożnie wyjmij z formy, gdy całkowicie ostygną.
Krok 7:
Przygotuj czekoladowy ganache i wlej białą czekoladę do rondla w łaźni wodnej, wymieszaj i całkowicie rozpuść. Dodaj sto dwadzieścia pięć gramów masła, które rozpuszczamy i mieszamy z czekoladą.
Krok 8:
Ubij mikserem na elastyczną jednorodną masę i uzyskaj gotowy czekoladowy ganache.
Krok 9:
Przygotuj śmietanę i włóż sto gramów masła do miski, ubij mikserem na biało. Rozłóż całą bazę kwaśnej śmietany z patelni na maśle, jedną łyżkę stołową i wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Pokrój wcześniej przygotowany biszkopt na trzy ciasta i ostrożnie rozłóż pierwszy na świątecznym talerzu. Na wierzch biszkoptu nakładamy dobrą warstwę kremu i równomiernie rozprowadzamy szpatułką.
Krok 11:
Rozłóż ciasto piaskowe na śmietanie i posmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego, a następnie rozłóż na nim drugi biszkopt i nałóż na niego krem, który równomiernie rozprowadzamy.
Krok 12:
Rozłóż ciasto piaskowe na wierzchu, na które nakładamy więcej dżemu truskawkowego. Kończymy trzecim biszkoptem, na który nakładamy pozostały krem i rozprowadzamy na wierzchu. Następnie włóż ciasto do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 13:
Czekoladowy ganache, który został ustabilizowany, ubijamy jeszcze raz mikserem i nakładamy równą warstwą na wierzch ciasta, wyrównujemy szpatułką i smarujemy boki, które również wyrównujemy.
Krok 14:
Rozwałkuj mastyks na cienką warstwę o grubości dwóch lub trzech milimetrów, którą następnie wygładź i rozłóż na cieście wałkiem do ciasta.
Krok 15:
Delikatnie wyprasuj mastyks na górze żelazkiem.
Krok 16:
Ściśnij boki ciasta i ostrożnie odetnij pozostały mastyk.
Krok 17:
Za pomocą niebieskiego barwnika barwimy pozostały mastyk, ugniatamy i zwijamy do wymaganej grubości i wycinamy niezbędne figury i litery z cyframi.
Krok 18:
Dekorujemy ciasto figurkami, literami i cyframi niezbędnymi do uroczystości. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Miłej herbaty dla wszystkich!
najmodniejszy tort urodzinowy! Z delikatnym zwiewnym herbatnikiem, warstwą piasku i lekkim kremem zachwyci Twoich gości i zaskoczy smakiem na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal / 100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g