kurczak pieczony z pomidorami i twardym serem w chlebie pita

wspaniałe danie na kaukaski sposób! Świetny przepis na gotowanie pieczonego kurczaka z serem i pomidorami w piekarniku, który z pewnością ci się spodoba i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 20 % 8 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznego kurczaka w chlebie pita i pieczonego w piekarniku. Marynujemy kurczaka przez około cztery godziny w przyprawach do kurczaka, dodajemy kolendrę, sól, mieszankę papryki do smaku, wykonujemy nacięcia i wypełniamy je czosnkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby kurczak był dobrze nasycony aromatami przypraw, przekłuwamy go wykałaczką z różnych stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj na grubej tarce sto gramów twardego sera na głębokim talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój dwa pomidory na dowolne, ale niezbyt małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone pomidory na talerz do sera i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu z serem i pomidorami dodaj mieszankę ziół z pietruszki, koperku, bazylii i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mocno napełnij kurczaka gotowanym nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie przymocuj cięcie wykałaczkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż folię w naczyniu do pieczenia i posmaruj pędzlem olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smarujemy olejem roślinnym, również za pomocą pędzla dwa ciasta pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo ostrożnie zawiń kurczaka w tortille pita.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż kurczaka w naczyniu do pieczenia, przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na godzinę, nie zapominając o usunięciu folii dwadzieścia minut przed całkowitym ugotowaniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

pieczony kurczak pita w piekarniku z pomidorami i twardym serem. W dzisiejszych czasach podróżowanie staje się normalnym sposobem życia. Ktoś jedzie do nowych miejsc po wrażenia i różne ciekawe artefakty historyczne, ktoś uwielbia różne wycieczki kulinarne i przynosi z różnych miejsc nowe niesamowite przepisy na dania z najbardziej zwykłych produktów. Wydaje się, że co może być bardziej banalne niż kurczak? Ale mój przepis na pieczonego kurczaka z przyprawami w chlebie pita, powszechny w południowych krajach WNP, z pewnością przypadnie Ci do gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy