placek wiśniowy z bezą i czekoladą

niesamowicie pyszny i delikatny deser z przewiewną bezą! Smacznie. A ja lubię tańce. Znalazłem ten wiśniowy Plac w Internecie, przerobiłem przepis na gusta swojej rodziny. Okazało się, że jest to bardzo smaczne ciasto.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 66 % 44 g
349 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.

do ciasta: ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę, masło, wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.

podziel ciasto na 4 części.

w formie (mam 17x28) połóż pergamin i upiecz wszystkie ciasta na przemian.

Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
nie usuwaj gotowych ciast z papieru, zostaw je na stole bez zmian.

ubij białka z cukrem na szczyty. Dodaj skrobię i mak. Dobrze wymieszaj.

ułóż ubite białka na ciastach.

Przenieś ciasta na papierze do piekarnika.

ponieważ mamy 4 ciasta, umieść je na 2 poziomach, po dwa na każdym. Okresowo wymieniaj blachy do pieczenia z ciastami.

ustaw temperaturę na 150 stopni. Następnie, gdy pojawi się skorupa, 90 stopni. Następnie wysusz bezę w temperaturze 50 stopni.

ubij krem z gotowanego skondensowanego mleka i zmiękczonego masła.

gdy beza stwardnieje, wyjmij ciastka z piekarnika. Posmaruj 2 ciasta kremem skondensowanym, połóż na nich pozostałe dwa ciasta bezowe.

otwórz wiśnię, wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
usuń pestki z jagód.

W 50 ml płynu z kompotu wiśniowego rozpuść skrobię.

zagotuj resztę płynu, dodaj rozpuszczoną skrobię i ugotuj galaretkę.

połóż dwa ciasta sklejone kremem na naczyniu, wlej część galaretki,posmaruj. Rozłóż jagody wiśni, zalej pozostałą galaretką.

ułóż pozostałe sklejone dwa ciasta na wierzchu.
włóż platsek do lodówki na półtorej godziny.

w łaźni wodnej podgrzej mleko, włóż połamane kawałki czekolady i rozpuść, aż będzie gładkie.

wyjmij plaitzek, odetnij nadmiar bezy, polej rozpuszczoną czekoladą, pokrój w ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal / 100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy