skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do ciasta: ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę, masło, wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
podziel ciasto na 4 części.
w formie (mam 17x28) połóż pergamin i upiecz wszystkie ciasta na przemian.
Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
nie usuwaj gotowych ciast z papieru, zostaw je na stole bez zmian.
ubij białka z cukrem na szczyty. Dodaj skrobię i mak. Dobrze wymieszaj.
ułóż ubite białka na ciastach.
Przenieś ciasta na papierze do piekarnika.
ponieważ mamy 4 ciasta, umieść je na 2 poziomach, po dwa na każdym. Okresowo wymieniaj blachy do pieczenia z ciastami.
ustaw temperaturę na 150 stopni. Następnie, gdy pojawi się skorupa, 90 stopni. Następnie wysusz bezę w temperaturze 50 stopni.
ubij krem z gotowanego skondensowanego mleka i zmiękczonego masła.
gdy beza stwardnieje, wyjmij ciastka z piekarnika. Posmaruj 2 ciasta kremem skondensowanym, połóż na nich pozostałe dwa ciasta bezowe.
otwórz wiśnię, wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
usuń pestki z jagód.
W 50 ml płynu z kompotu wiśniowego rozpuść skrobię.
zagotuj resztę płynu, dodaj rozpuszczoną skrobię i ugotuj galaretkę.
połóż dwa ciasta sklejone kremem na naczyniu, wlej część galaretki,posmaruj. Rozłóż jagody wiśni, zalej pozostałą galaretką.
ułóż pozostałe sklejone dwa ciasta na wierzchu.
włóż platsek do lodówki na półtorej godziny.
w łaźni wodnej podgrzej mleko, włóż połamane kawałki czekolady i rozpuść, aż będzie gładkie.
wyjmij plaitzek, odetnij nadmiar bezy, polej rozpuszczoną czekoladą, pokrój w ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal / 100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g