różowe ciasto

delikatne ciasto dla wyjątkowych gości! Prosty przepis na niesamowity lakier. Smak nie jest mdły, gotowanie to przyjemność. Różowe ciasto nie jest tak trudne do przygotowania, jak się wydaje. Mastyks do róż okaże się z określonej ilości nie na jedno ciasto. Resztki mastyksu można przechowywać w lodówce, owijając folią spożywczą.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 19 % 15 g
węglowodany 72 % 56 g
365 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
1. Przygotuj bezę:
ubij białka razem z solą w mocną pianę, dodaj wanilinę i kontynuując ubijanie, powoli dodaj cukier puder, a następnie wlej ocet i sok z buraków. Ubijaj do mocnych szczytów.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
rozłóż masę na blasze wyłożonej pergaminem za pomocą łyżki stołowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni. Umieść blachę do pieczenia w środku. Piec bezy przez 1,5 godziny.

2. Przygotuj mastyks, róże na ciasto
wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj w jednorodną masę. Oddzielając małe kawałki, uformuj płaskie płatki o średnicy 1-2 cm, stale zwijając masę w cukier puder. Uformuj Róże i odłóż je do wyschnięcia.

3. Przygotowanie kremu:
Połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, mieszaj, aż będzie gładkie.

4. Zbieramy różowe ciasto. Rozłóż schłodzone bezy na naczyniu, przekładając je kremem. Na wierzch ciasta polej trochę rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. I udekoruj różami z mastyksu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy