różowe ciasto
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Przygotuj bezę:
ubij białka razem z solą w mocną pianę, dodaj wanilinę i kontynuując ubijanie, powoli dodaj cukier puder, a następnie wlej ocet i sok z buraków. Ubijaj do mocnych szczytów.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
rozłóż masę na blasze wyłożonej pergaminem za pomocą łyżki stołowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni. Umieść blachę do pieczenia w środku. Piec bezy przez 1,5 godziny.
2. Przygotuj mastyks, róże na ciasto
wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj w jednorodną masę. Oddzielając małe kawałki, uformuj płaskie płatki o średnicy 1-2 cm, stale zwijając masę w cukier puder. Uformuj Róże i odłóż je do wyschnięcia.
3. Przygotowanie kremu:
Połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Zbieramy różowe ciasto. Rozłóż schłodzone bezy na naczyniu, przekładając je kremem. Na wierzch ciasta polej trochę rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. I udekoruj różami z mastyksu.
ubij białka razem z solą w mocną pianę, dodaj wanilinę i kontynuując ubijanie, powoli dodaj cukier puder, a następnie wlej ocet i sok z buraków. Ubijaj do mocnych szczytów.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
rozłóż masę na blasze wyłożonej pergaminem za pomocą łyżki stołowej. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni. Umieść blachę do pieczenia w środku. Piec bezy przez 1,5 godziny.
2. Przygotuj mastyks, róże na ciasto
wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj w jednorodną masę. Oddzielając małe kawałki, uformuj płaskie płatki o średnicy 1-2 cm, stale zwijając masę w cukier puder. Uformuj Róże i odłóż je do wyschnięcia.
3. Przygotowanie kremu:
Połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Zbieramy różowe ciasto. Rozłóż schłodzone bezy na naczyniu, przekładając je kremem. Na wierzch ciasta polej trochę rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. I udekoruj różami z mastyksu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g