skład / składniki
gotowanie krok po kroku
od razu powiem, że jeśli nie znajdziesz rukoli, możesz zrobić sałatkę bez niej dodając więcej liści sałaty. Pierwszy raz jestem taki
sałatka z gruszką
właśnie gotowałem po prostu: ser, gruszka, liście sałaty i orzeszki piniowe. Po wypróbowaniu przepis kulinarny spodoba się absolutnie każdemu. Ponieważ jest to kuchnia włoska, możesz wziąć inną zamiast parmezanu. Na przykład pecorino. Uwielbiam niebieski ser pleśniowy, więc wkładam go)) nawet niekoniecznie twardy ser.
zaczynamy od przygotowania sosu: musisz wymieszać oliwę z octem, dodać cukier, sól, pieprz. I wszystko dobrze wymieszaj.
sałatkę można przygotować, układając ją natychmiast na talerzach. Weźmy na przykład 4 talerze. W każdym z nich rozdzieramy rękami liście sałaty. Rozłóż gruszki pokrojone w kostkę (obrane) na wierzchu. Podlewamy je sokiem z cytryny(a raczej posypujemy).
na gruszki kładziemy pokrojony w kostkę ser. Na ser-rukolę. A na rukoli-obrane orzechy (orzeszki piniowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe i tak dalej) lub nasiona słonecznika (możesz spróbować dyni). Jeśli orzechy lub nasiona są smażone na patelni przed dodaniem do sałatki, okaże się jeszcze lepiej.
teraz pozostaje skropić sałatkę gruszkową przygotowanym wcześniej sosem. Podawaj natychmiast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal / 100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g