miód pitny Suzdal
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
weź emaliowaną patelnię, wymieszaj w niej połowę miodu z cukrem. Napełnij wodą i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 15 minut, usuwając piankę. Schłodzić mieszaninę.
drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlewamy do pojemnika z mieszaniną, dodajemy niemyte rodzynki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 3 dni.
mieszanina po fermentacji jest porysowana i pozostawiona na 3 tygodnie w zimnym miejscu.
następnie ponownie przefiltruj przez gazę i dodaj resztę miodu. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na 3-4 dni.
kiedy pojawiła się piana – miód pitny jest gotowy.
każde jedzenie będzie pasować do takiego napoju.
drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlewamy do pojemnika z mieszaniną, dodajemy niemyte rodzynki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 3 dni.
mieszanina po fermentacji jest porysowana i pozostawiona na 3 tygodnie w zimnym miejscu.
następnie ponownie przefiltruj przez gazę i dodaj resztę miodu. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na 3-4 dni.
kiedy pojawiła się piana – miód pitny jest gotowy.
każde jedzenie będzie pasować do takiego napoju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g