miód pitny Suzdal

wyjątkowy i kuszący smak miodu pitnego prosto od naszych przodków! Miód pitny to pierwotnie Słowiański bursztynowy napój o bogatej historii i głębokich korzeniach narodowych. W dawnych czasach żadna uczta nie mogła się bez niego obejść. Ten niskoalkoholowy napój był przygotowywany dla młodej pary, którą pili na weselu i przez miesiąc później. Stąd wzięła się nazwa - "miesiąc miodowy". Siła napoju nie przekracza 8-12 stopni. Miód pitny Suzdal jest jednym z wielu rodzajów tego napoju. Dzięki miodowi, który jest zawarty w przepisie kulinarnym, napój ma wyjątkowe i lecznicze właściwości.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
81 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 28 D 50 min
weź emaliowaną patelnię, wymieszaj w niej połowę miodu z cukrem. Napełnij wodą i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 15 minut, usuwając piankę. Schłodzić mieszaninę.
drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlewamy do pojemnika z mieszaniną, dodajemy niemyte rodzynki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu na 3 dni.
mieszanina po fermentacji jest porysowana i pozostawiona na 3 tygodnie w zimnym miejscu.
następnie ponownie przefiltruj przez gazę i dodaj resztę miodu. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na 3-4 dni.
kiedy pojawiła się piana – miód pitny jest gotowy.
każde jedzenie będzie pasować do takiego napoju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy