Kręcone ciasto Pinczer z orzechami włoskimi i kwaśną śmietaną

prawdziwe ciasto to uczta! Pyszne i wcale nie skomplikowane! Kręcone ciasto pinczera okazuje się bardzo smaczne dla prawie każdego, kto je robi. Dlatego jego kulinarny przepis można polecić nawet początkującym w branży piekarniczej. Uwierz mi, radzenie sobie z tym daniem wcale nie jest trudne.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 57 % 32 g
308 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

ubij jajka z cukrem granulowanym mikserem. Powoli wlej kakao, wlej skondensowane mleko i włóż śmietanę. Wymieszaj w jednorodną masę. Następnie dodaj mąkę, kontynuując ubijanie z małą prędkością.

wlej sodę gaszoną w kwasie cytrynowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozgrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni i upiecz dwa ciasta: jeden – okrągły, drugi – prostokątny. Nasze dolne ciasto będzie okrągłe. Kładziemy go na naczyniu i pokrywamy gotowaną śmietaną. Posyp posiekanymi orzechami na wierzchu (można je pominąć przez maszynę do mięsa). Prostokątne ciasto kroimy w kostkę o przyjemnych rozmiarach (małe lub wcale małe). Zanurz kostkę ciasta w śmietanie i rozłóż na Dolnym cieście w postaci zjeżdżalni. Okresowo podlewaj to wzgórze kremem, abyśmy mieli soczyste, apetyczne danie. I posyp zmielonymi orzechami. Gdy wszystkie kostki zajmą swoje miejsca, wlej cały krem na ciasto. Na wierzch polewamy cienkim strumieniem polewy czekoladowej. Pozostaw do namoczenia przez trzy godziny.

krem: ubij śmietanę, dodaj cukier, a następnie posiekaj orzechy włoskie.

jedzenie jest gotowe, proszę o stół! Ciasto Pinczer kędzierzawy jest doprowadzony do ostatecznego wyglądu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy