skład / składniki
metoda gotowania
zbieramy skupiska jarzębiny, sprawdzamy je, sortujemy, usuwamy obce zanieczyszczenia w postaci liści i patyków. Myjemy czerwoną jarzębinę. Rozłóż czysty ręcznik na stole i wlej na niego jagody. Poczekamy, aż jagody jarzębiny wyschną.
do następnego etapu potrzebujemy piekarnika.
Rozgrzej piekarnik, połóż jarzębinę na suchej blasze do pieczenia w jednej warstwie i wyślij trochę do pieczenia. Temperatura powinna być niska, a jagody powinny stać się po prostu miękkie.
aby dojrzeć nalewkę, przygotujemy Pojemnik. Może to być zwykły trzylitrowy słoik lub specjalna duża butelka.
napełnij pojemnik 2/3 zmiękczoną jarzębiną, resztę przestrzeni zajmie wódka, zalana do góry.
nalewa się w ciemnym miejscu, aż do uzyskania koloru ciemnego bursztynu. Powinno to zająć około 3 miesięcy. Gotowy likier jest odsączany i dodawany cukier według własnego uznania. Nalewka z jarzębiny ozdobi każde święto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g