Likier na wódce z cukrem aronii

gęsty nalew w Kolorze Rubinowym z ładnym odcieniem. Ten pyszny Likier aronia można łatwo zastąpić czerwoną jarzębiną i odwrotnie. Najstarszym napojem Rosji jest Likier. Technologia gotowania jest rozwijana od wieków. Dlatego łatwo będzie dostosować się do tego przepisu kulinarnego. Surowce do nalewania będą najbardziej naturalne, a zatem absolutnie nieszkodliwe. Czy zauważyłeś, że ptaki zaczynają jeść jarzębinę jako pokarm dopiero po pierwszych przymrozkach? A wszystko dlatego, że po pierwszym mrozie jagody stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Więc ty i ja będziemy zbierać jarzębinę późną jesienią.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
233 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

zbieramy skupiska jarzębiny, sprawdzamy je, sortujemy, usuwamy obce zanieczyszczenia w postaci liści i patyków. Myjemy czerwoną jarzębinę. Rozłóż czysty ręcznik na stole i wlej na niego jagody. Poczekamy, aż jagody jarzębiny wyschną.
do następnego etapu potrzebujemy piekarnika.
Rozgrzej piekarnik, połóż jarzębinę na suchej blasze do pieczenia w jednej warstwie i wyślij trochę do pieczenia. Temperatura powinna być niska, a jagody powinny stać się po prostu miękkie.
aby dojrzeć nalewkę, przygotujemy Pojemnik. Może to być zwykły trzylitrowy słoik lub specjalna duża butelka.
napełnij pojemnik 2/3 zmiękczoną jarzębiną, resztę przestrzeni zajmie wódka, zalana do góry.
nalewa się w ciemnym miejscu, aż do uzyskania koloru ciemnego bursztynu. Powinno to zająć około 3 miesięcy. Gotowy likier jest odsączany i dodawany cukier według własnego uznania. Nalewka z jarzębiny ozdobi każde święto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy