domowy likier

świetny przepis na domowy likier! Najważniejsze-wszystko własnymi rękami). Ogólnie jestem wielkim miłośnikiem alkoholu. Moim zdaniem jest to napój odpowiedni na małą świąteczną ucztę, świąteczny posiłek. Nie tak dawno temu nauczyłem się robić domowy likier. Szczerze mówiąc, bardzo podobał mi się ten napój, teraz gotuję go regularnie. Teraz podzielę się z wami jego przepisem kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 26 % 6 g
246 kcal
IG: 43 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 10 min

zaczynamy więc od ubijania żółtek z cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do mieszanki skondensowaną śmietanę, świeży miód, mleko, trochę cynamonu wszystkie te składniki dobrze mieszamy. Teraz w jednej części whisky (wziąłem koniak) rozcieńczyć kawę i wlać tę masę do naszej kremowej mieszanki jajecznej, teraz wymieszać i dodać drugą część koniaku. Następnie wlej nasz domowy likier do butelki, hermetycznie go zakorkuj i nalegaj na 4-5 dni. Każdego dnia powinieneś wstrząsnąć butelką i otworzyć ją przez 5 minut. Po określonym czasie można spożywać alkohol.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy