domowy likier
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy więc od ubijania żółtek z cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do mieszanki skondensowaną śmietanę, świeży miód, mleko, trochę cynamonu wszystkie te składniki dobrze mieszamy. Teraz w jednej części whisky (wziąłem koniak) rozcieńczyć kawę i wlać tę masę do naszej kremowej mieszanki jajecznej, teraz wymieszać i dodać drugą część koniaku. Następnie wlej nasz domowy likier do butelki, hermetycznie go zakorkuj i nalegaj na 4-5 dni. Każdego dnia powinieneś wstrząsnąć butelką i otworzyć ją przez 5 minut. Po określonym czasie można spożywać alkohol.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Whisky - 220 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g