skład / składniki
metoda gotowania
gotuję na twardo pół tuzina jajek i schładzam je pod strumieniem zimnej wody z kranu lub wkładam do garnka z lodowatą wodą, wstępnie schłodzoną w lodówce. Obrane jajka pocieram w drewnianym moździerzu na jednorodną masę, którą wsypuję do glinianej salaterki. Dodaję tam drobno posiekaną zieloną cebulę i koperek z pietruszką i ponownie pocieram, ale tym razem widelcem.
pozwalam powstałej masie usiąść w lodówce przez około pół godziny. W żadnym wypadku nie w zamrażarce, tylko w dużej komorze na żywność. Następnie wlej masę jajeczną do blendera,wlej śmietanę, dopraw czarnym pieprzem i solą. W blenderze doprowadzam kremową śmietanę do gładkości i odstawiam do lodówki na kolejne pół godziny.
teraz pozostaje tylko umieścić sałatkę w metalowej lub silikonowej formie, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, aby nadać jej wygląd symbolu nadchodzącego roku, a następnie udekorować zieloną cebulą i innymi ziołami, które będą pod ręką. Jedzenie jest gotowe i można ucztować z przyjemnością. Sałatka noworoczna królik pomoże odpowiednio przyjąć gości spieszących się przez mróz. A w przygotowaniu jest niezwykle prosty.
nauczyłem się tego przepisu kulinarnego na stronach jednego ze starych czasopism o gospodarstwie domowym. Nie pamiętam już ani nazwy, ani głównego tematu, ale pasta jajeczno-kwaśna została odłożona w pamięci przez długi czas i często zajmuje miejsce na środku stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g