ciasto rocznicowe na rocznicę
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
zwracam uwagę na wspaniały przepis kulinarny - ciasto rocznicowe, które wygląda bardzo imponująco, a do smaku-prawdziwe objadanie się. Jest bardzo sycący, pamiętaj – wystarczy jeden kawałek, aby zjeść prawie na wysypisko (odpowiednio, ten posiłek jest wysokokaloryczny).
przesiej mąkę przez sito. Ubij jajka w mikserze razem z cukrem, a następnie dodaj do nich śmietanę i sodę oczyszczoną w kwasie cytrynowym. Powoli wlej mąkę i zagniataj delikatne ciasto.
po podzieleniu powstałej masy NA dokładnie cztery części - według liczby ciast. W pierwszej części wlej mak, w drugiej – proszek kakaowy, w trzeciej – rodzynki bez pestek, w czwartej-orzechy przekręcone przez maszynę do mięsa. Każdą część pieczemy osobno w piekarniku przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
chłodzimy wszystkie cztery ciasta. Następnie rozprowadzamy warstwy tak, jak lubimy najbardziej. Osobiście wybrałem tę kolejność: warstwę kakao, warstwę rodzynek, warstwę maku i warstwę orzechów. Każdą warstwę obficie posmaruj kremem maślanym. I dekorujemy najwyższe ciasto schłodzonym kremem maślanym-wkładamy je do torby cukierniczej i wyciskamy w postaci kwiatów, gwiazd i tak dalej.
krem: ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
krem maślany: ubij mleko skondensowane zmiękczonym masłem i dodaj cukier waniliowy.
przesiej mąkę przez sito. Ubij jajka w mikserze razem z cukrem, a następnie dodaj do nich śmietanę i sodę oczyszczoną w kwasie cytrynowym. Powoli wlej mąkę i zagniataj delikatne ciasto.
po podzieleniu powstałej masy NA dokładnie cztery części - według liczby ciast. W pierwszej części wlej mak, w drugiej – proszek kakaowy, w trzeciej – rodzynki bez pestek, w czwartej-orzechy przekręcone przez maszynę do mięsa. Każdą część pieczemy osobno w piekarniku przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
chłodzimy wszystkie cztery ciasta. Następnie rozprowadzamy warstwy tak, jak lubimy najbardziej. Osobiście wybrałem tę kolejność: warstwę kakao, warstwę rodzynek, warstwę maku i warstwę orzechów. Każdą warstwę obficie posmaruj kremem maślanym. I dekorujemy najwyższe ciasto schłodzonym kremem maślanym-wkładamy je do torby cukierniczej i wyciskamy w postaci kwiatów, gwiazd i tak dalej.
krem: ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
krem maślany: ubij mleko skondensowane zmiękczonym masłem i dodaj cukier waniliowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g