skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować dwóch łyżek gorącej przegotowanej wody, w której rozcieńczamy cztery łyżki kawy rozpuszczalnej.
Krok 2:
Następnie zmiel zmiękczone masło (pół porcji) razem z cukrem (cukier przepuściłem przez maszynkę do mięsa).
Krok 3:
I wprowadzamy po jednym na raz wszystkie jajka.
Krok 4:
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i dodaj do masy olejowo-jajecznej.
Krok 5:
Wlej kawę, dodaj posiekane orzechy włoskie i zagniataj ciasto.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwoma oddzielnymi ciastami w piekarniku rozgrzanym o 180 stopni. Wyjmij i pozwól ciastom ostygnąć.
Krok 7:
Krem: w dwóch łyżkach wrzącej wody rozcieńczyć cztery łyżki kawy. Masło mielimy z cukrem pudrem, wlewamy schłodzoną kawę i wkładamy większość orzechów włoskich przewijanych przez maszynę do mięsa.
Krok 8:
Ubijamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 9:
Po cieście polewamy koniakiem
Krok 10:
Obficie posmaruj kremem i udekoruj częścią posiekanych orzechów włoskich.
Krok 11:
Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g