skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij żółtka w mikserze, powoli wlej do nich granulowany cukier i kontynuuj ubijanie, aż cała masa nabierze białego koloru. Dodaj zmiękczoną kremową margarynę. W małych porcjach wlej mąkę, a następnie wlej sodę wygaszoną w kwasie cytrynowym lub occie. Zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy go na trzy części, z których dwie natychmiast łączymy. Mniejszą część pozostawiamy w lodówce na trzydzieści minut, aby dobrze stwardniała. Dwie trzecie ciasta zwija się w warstwę o grubości jednego centymetra i wkłada do formy pokrytej olejem. Na warstwie kładziemy wstępnie przygotowane nadzienie. Odetnij dodatkowe kawałki ciasta. Wyjmujemy drugi kawałek ciasta z lodówki i pocieramy go grubą tarką (w skrajnych przypadkach możesz rozerwać ręce). Rozrzucamy kawałki na całej powierzchni ciasta, aby nie było luk. Wkładamy do piekarnika do pieczenia. Gotowe jedzenie jest ozdobione cukrem pudrem.
nadzienie: zetrzyj żółtka z twarogiem, wymieszaj cukier puder, kaszę mannę, skrobię i masło. Oddzielnie ubij białka w bardzo grubą pianę i dodaj je na samym końcu. Delikatnie wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g