Tarte ciasto z twarogiem

oryginalny przepis na ciasto z twarogiem! Ten przepis kulinarny po raz pierwszy spróbowałem w domu mojej teściowej, kiedy przyszedłem ją poznać. Tarty tort okazał się tak smaczny, że rozmowa przy stole jakoś natychmiast się poprawiła, sztywność zniknęła i tak dalej. Ogólnie polecam (chodzi mi o ciasto).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 52 % 30 g
316 kcal
IG: 7 / 7 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

ubij żółtka w mikserze, powoli wlej do nich granulowany cukier i kontynuuj ubijanie, aż cała masa nabierze białego koloru. Dodaj zmiękczoną kremową margarynę. W małych porcjach wlej mąkę, a następnie wlej sodę wygaszoną w kwasie cytrynowym lub occie. Zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy go na trzy części, z których dwie natychmiast łączymy. Mniejszą część pozostawiamy w lodówce na trzydzieści minut, aby dobrze stwardniała. Dwie trzecie ciasta zwija się w warstwę o grubości jednego centymetra i wkłada do formy pokrytej olejem. Na warstwie kładziemy wstępnie przygotowane nadzienie. Odetnij dodatkowe kawałki ciasta. Wyjmujemy drugi kawałek ciasta z lodówki i pocieramy go grubą tarką (w skrajnych przypadkach możesz rozerwać ręce). Rozrzucamy kawałki na całej powierzchni ciasta, aby nie było luk. Wkładamy do piekarnika do pieczenia. Gotowe jedzenie jest ozdobione cukrem pudrem.
nadzienie: zetrzyj żółtka z twarogiem, wymieszaj cukier puder, kaszę mannę, skrobię i masło. Oddzielnie ubij białka w bardzo grubą pianę i dodaj je na samym końcu. Delikatnie wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy