Kurczak z mandarynkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw obierz mandarynki, a następnie podziel je na kliny i pokrój na kawałki. Odkładamy największą mandarynkę na bok. Należy go obrać, a następnie, bez dzielenia na plasterki, pokroić w kółka. Posiekaj czosnek i wymieszaj z posiekanymi mandarynkami. Rozłóż powstałą mieszaninę w głębokiej misce, dodaj zmielony pieprz, wymieszaj. I tutaj kładziemy udka z kurczaka pokrojone na porcje. Jeśli są cztery nogi, dzielimy je na osiem części. Dobrze wymieszaj, aby mięso było w soku mandarynkowym. Po owinięciu miski folią i włożeniu do lodówki na całą noc.
wszystko, co pozostało, to po prostu usmażyć marynowane udka na patelni w oleju roślinnym. Sól podczas gotowania.
gdy całe mięso będzie gotowe, wlej marynatę mandarynkową na patelnię, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
teraz osobno usmażyć plasterki mandarynki w oleju. Podawaj w następujący sposób: połóż mięso na talerzu, polej je sokiem z tostów i udekoruj kółkiem prażonej mandarynki. Nasz kurczak z mandarynkami jest gotowy. Smacznego!
wszystko, co pozostało, to po prostu usmażyć marynowane udka na patelni w oleju roślinnym. Sól podczas gotowania.
gdy całe mięso będzie gotowe, wlej marynatę mandarynkową na patelnię, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
teraz osobno usmażyć plasterki mandarynki w oleju. Podawaj w następujący sposób: połóż mięso na talerzu, polej je sokiem z tostów i udekoruj kółkiem prażonej mandarynki. Nasz kurczak z mandarynkami jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g