skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek ryż należy dokładnie spłukać, aż woda po nim stanie się czysta. Następnie wlej do rondla i dodaj do niego posiekany czosnek. Następnie wlej wodę do ryżu i dodaj koncentrat pomidorowy lub puree. Wymieszaj składniki w rondlu i umieść na dużym ogniu, aż się zagotuje. Natychmiast po zagotowaniu temperaturę należy zmniejszyć, posolić mieszaninę i gotować dalej przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Przed zakończeniem gotowania do ryżu należy dodać odsączoną bazylię, a gdy wszystko będzie gotowe, wymieszać.
ryż będzie pięknie wyglądał na stole, jeśli zostanie ułożony na talerzu ozdobionym dużymi liśćmi sałaty. Ten przepis kulinarny jest dość prosty, a wynik spodoba się wszystkim zjadaczom. Czosnek i bazylia dodają pikanterii ryżowi i sprawiają, że to danie jest znacznie bardziej korzystne niż zwykły ryż.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g