Roladki nadziewane sosem śmietanowym
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
w głębokiej misce rozbij jajko, Posol je, ubij, dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i zagnieść ciasto. Dodaj mąkę 2 łyżki. łyżki, dobrze mieszając, aż ciasto można już ugniatać ręką. Ciasto powinno być elastyczne, jedwabiste w dotyku.
przykryj miskę serwetką i odstaw na bok.
przekręć przez maszynkę do mięsa lub posiekaj mięso z cebulą za pomocą robota, sól, pieprz, dodaj śmietanę.
zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki.
podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część w cienki prostokąt, rozłóż mięso mielone na cieście i zwiń rolkę. Do posypania stołu używam skrobi ziemniaczanej zamiast mąki.
dwie bułki zrobiłam tylko z mięsem mielonym, a dwie z dodatkiem pietruszki i startej marchewki.
pokrój bułki na identyczne kawałki o wysokości 2-3 cm, zanurz kawałki w skrobi i smaż na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.
połóż grubo posiekaną paprykę na dnie kotła lub patelni (możesz położyć kawałki marchewki), połóż bułki smażone z obu stron na wierzchu.
na patelni usmaż cebulę z marchewką, zalej wszystko mieszanką kwaśnej śmietany z wodą, w razie potrzeby sól, pieprz, podgrzej sos przez 5-7 minut i zalej nim bułki.
Zamknij kocioł pokrywką i gotuj bułki na małym ogniu przez 20-25 minut.
napełnij bułki wieprzowe nadziewane posiekanymi ziołami, wyłącz piec.
bułki należy parzyć przez co najmniej godzinę, aby wchłonąć SOS.
przykryj miskę serwetką i odstaw na bok.
przekręć przez maszynkę do mięsa lub posiekaj mięso z cebulą za pomocą robota, sól, pieprz, dodaj śmietanę.
zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki.
podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część w cienki prostokąt, rozłóż mięso mielone na cieście i zwiń rolkę. Do posypania stołu używam skrobi ziemniaczanej zamiast mąki.
dwie bułki zrobiłam tylko z mięsem mielonym, a dwie z dodatkiem pietruszki i startej marchewki.
pokrój bułki na identyczne kawałki o wysokości 2-3 cm, zanurz kawałki w skrobi i smaż na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.
połóż grubo posiekaną paprykę na dnie kotła lub patelni (możesz położyć kawałki marchewki), połóż bułki smażone z obu stron na wierzchu.
na patelni usmaż cebulę z marchewką, zalej wszystko mieszanką kwaśnej śmietany z wodą, w razie potrzeby sól, pieprz, podgrzej sos przez 5-7 minut i zalej nim bułki.
Zamknij kocioł pokrywką i gotuj bułki na małym ogniu przez 20-25 minut.
napełnij bułki wieprzowe nadziewane posiekanymi ziołami, wyłącz piec.
bułki należy parzyć przez co najmniej godzinę, aby wchłonąć SOS.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g