Likier Mleczny

Likier mleczny spodoba się wszystkim miłośnikom napojów alkoholowych! Bardzo smaczny i aromatyczny likier, można go przechowywać przez długi czas, ale szybko się pije. Smaczny zaraz po ugotowaniu, ale jeśli odstawisz na 1-2 tygodnie, staje się grubszy i bardziej aromatyczny. Robię to bardzo często na święta.
ManiuniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 67 % 18 g
211 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d
ubij żółtka z cukrem w blenderze, nie przerywając ubijania, dodając naprzemiennie mleko i wódkę partiami. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę i opcjonalnie kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Wlej gotowy Likier do butelek. Pić z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko - 138   kcal/100g

Podobne przepisy