ciepła sałatka z grzybami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Ugotuj ryż.
2. Usmaż grzyby na patelni z odrobiną oleju (kupuję puszkę z grzybami miodowymi od Lorado)
3. Zetrzyj ser na grubej tarce.
4. Szynkę drobno pokroić w kostkę i wymieszać z tartym serem, doprawić majonezem.
5. Oddzielnie wymieszaj gorący, odsączony z wody ryż z grzybami, bezpośrednio z patelni.
6. Dodaj ciepłą masę Grzybowo-ryżową do sałatki i wymieszaj, nieco szybciej niż zwykle, aby ser nie miał czasu na stopienie i był równomiernie obecny w sałatce.
7. Podawaj natychmiast. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g