skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ciasto Kijowskie?
aby przygotować ciasto Kijów zgodnie z tym przepisem kulinarnym, ostrożnie oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka mikserem, stopniowo dodając cukier z wanilią, należy uzyskać stabilną pianę, a objętość wzrośnie 4-5 razy, następnie ostrożnie dodajemy posiekane, zmieszane z mąką jądra orzechów i gładko zagniatamy ciasto. Tuż przed rozpoczęciem Rozgrzej piekarnik do 140-160 C. i wyłóż arkusze pergaminu na blasze do pieczenia. Następnie, jak tylko zagnieść ciasto, rozłóż je na arkuszu i upiecz. Zwykle uzyskuje się dwa ciasta. Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem i dodaj cukier puder, koniak i wanilinę. Dokładnie ubij wszystkie te składniki mikserem. Robimy krem czekoladowy, a także kremowy, ale dodajemy tam kakao. Gotowe ciasta ostudzić, zdjąć z papieru, posmarować kremem maślanym, a na wierzchu czekoladą. Grubość kremu wynosi około 3 mm. następnie powtarzamy procedurę. Na wierzch pokrywamy kremem czekoladowym, dekorujemy kremem maślanym, tabliczką czekolady i kandyzowanymi owocami. (Zmiękcz czekoladę w łaźni parowej i udekoruj ciasto do smaku.) Boki smarujemy kremem i posypujemy okruchami. Doskonałe jedzenie na deser jest gotowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g